ROK OD ÚMRTÍ ŠPINAROVÉ (†65). Dojemná zpověď syna: CO MÁMĚ DÁVAJÍ NA HROB! A proč tam Heidi nechodí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

ROK OD ÚMRTÍ ŠPINAROVÉ (†65). Dojemná zpověď syna: CO MÁMĚ DÁVAJÍ NA HROB! A proč tam Heidi nechodí

Na hrobě jen pár svíček! Heidi Janků: Ani já tam žádnou nezapálím...
Na hrobě jen pár svíček! Heidi Janků: Ani já tam žádnou nezapálím... (Foto Aha! - Karel Janeček, Michal Protivanský, ara)

Obřadní síň, kde se dávalo před rokem poslední sbohem české Janis Joplin, praskala ve švech a před ní se táhla snad kilometrová fronta. Vypadalo to, že s Věrou Špinarovou (†65) se skutečně přišla rozloučit celá Ostrava. V den ročního výročí zpěvaččiny smrti nic nenasvědčovalo tomu, že by jí fanoušci, až na pár výjimek, přišli na hrob zapálit svíčku. Proč?

Hřbitov, kde Věra leží vedle svého bratra, je od města pár kilometrů vzdálený. Nicméně každý ví, kde se nachází, a skalnímu fanouškovi by malá procházka jistě nedělala problém.

Drásání citů

„Myslím, že si lidé chtějí v sobě zachovat Věrku živou a nechtějí si drásat city. Přišli se s ní rozloučit a teď už ji chtějí jenom dál poslouchat. Tak jako já,“ řekla deníku Aha! Heidi Janků (55), která se provdala za Iva Pavlíka (†84), prvního manžela Špinarové, a jeho a Věřina syna Adama Pavlíka (43) pojala za svého.

„Podívejte, já mám v Ostravě pohřbenou maminku a úplně upřímně si ani nepamatuji, kdy jsem tam byla naposledy. Doma ale velmi často rozžehnu svíčku a vzpomínám na ni, stejně jako na Věrku,“ pokračovala Heidi.

Ne hřbitovu

Byť se Janků se Špinarovou přátelila a byli všichni jedna rodina, Heidi dodnes nebyla na Věřině hrobu. A to přesto, že seděla u její postele, když v Praze zpěvačka před rokem v nemocnici na JIP bojovala o život. „Není důležité chodit na hroby, je důležité si člověka uchovat v sobě, jaký byl. A já jsem opravdu přesvědčena, že fanouškové Věrky si raději koupili lístky na její vzpomínkový koncert a zazpívají si s chutí její písničky, než aby ronily slzy na hřbitově,“ míní rozhodně zpěvačka.

Hold Věrce

Ta se dnes v Ostravar areně rovněž zúčastní vzpomínkového koncertu s názvem A pořád vás mám ráda, který uspořádal na počest ročního úmrtí své matky a velké zpěvačky syn Adam. „Zazpívám tam dvě písničky, vzdám Věrce hold a věřte, že ji budu mít v sobě už navždy. A na její hrob stejně nepůjdu, ani před koncertem, ani po něm, i když jsem tady a byla by to chvilka. Nechci tam jít, pro mne neumřela,“ přiznala Janků, která do Ostravy přijela už tři dny před dnešním koncertem, jenž má konečně udělat po roce tečku za nečekanou a tragickou smrtí zpěvačky.

Vyrovnání se smrtí

„Tím koncertem se snad konečně vyrovnám s mamčinou smrtí a bude to pro mne navždy uzavřená kapitola,“ svěřil Aha! Adam Pavlík. „Mamka svůj koncert v Čáslavi nedokončila, zítra ho za ni dokončí její kolegové a jí bude tam nahoře velkou ctí, že přišlo tolik lidí a zpívalo si její písničky. Nechtěla by ani náhodou, aby někdo truchlil na jejím hrobě,“ důrazně upozorňuje Pavlík.

Šišky od maminky

O Věřin hrob se stará syn Adam s manželkou a dcerkou. A samozřejmě Věřinou maminkou. Ta, když byla Věra malá, sbírala v lese často se zpěvačkou šišky. Braly si je domů, dávaly za okno a měly z nich jako z ozdob radost. Proto i teď Věřin hrob zdobí šišky, ty jsou pro rodinu nejdůležitější. „Ty tam pravidelně nosí babička,“ říká Adam.

Adamův dvojnásobně těžký den

Ve výroční den smrti Věry Špinarové měl pohřeb kytarista Ludvík Černý (†54), který zpěvačku doprovázel i na jejím posledním, nedozpívaném koncertě v Čáslavi. „Nechtěl jsem jít na pohřeb, ale musel jsem. Byl to kamarád,“ řekl vysíleně deníku Aha! Adam.
Jeho bolest musela být vskutku dvojnásobná. Poslední rozloučení s kytaristou totiž probíhalo v téže obřadní síni jako před rokem s jeho matkou.

Pavlík položil k rakvi květinu a poté, co zazněl Věřin největší hit Jednoho dne se vrátíš z filmu Tenkrát na západě, se rychle vypařil. „Mám toho až nad hlavu, psychicky jsem na dně. Až zítra po koncertě si po roce možná trošku odpočinu,“ dodal Adam.

 Syn Špinarové (†65): Slavík byl emotivní, škoda že pro mámu nehlasovali předtím

Video se připravuje ...



Přečtěte si
mazd
27. 3. 2018 • 17:57

Není důležité jít matce alespoň na Dušičky na hrob?Asi Heidi nemůže na nohy.

Ellen
27. 3. 2018 • 10:38

A proč by měla pořád chodit Heidi zapalovat svíčky na hrob? Myslím si že stačí jen na výročí úmrtí a svátky.Pak je to každého... čistě osobní věc !!! A pán Pavlík ,ať si uvědomí že lidí mají svých starosti dosť a nemusí myslet jen na úmrtí jeho matky,poslední rozloučení je o něčem jiném !!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.