Pohřeb Zdeňka Mahlera (†89): Kačer se loučil vsedě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pohřeb Zdeňka Mahlera (†89): Kačer se loučil vsedě!

Smuteční řeč pronesl Jan Kačer (81). Na proslov si musel raději sednout.
Smuteční řeč pronesl Jan Kačer (81). Na proslov si musel raději sednout. (Foto Aha! - Marek Pátek, ČTK, ara)

Rodina, přátelé a známí zesnulého Zdeňka Mahlera (†89) v pátek ráno zcela zaplnili krematorium v Motole. Smuteční řeč pronesl Jan Kačer (81). Na proslov si musel raději sednout.

„Byl jste skvělý. Skvělý vypravěč, objevitel dramat, bohatých osudů, smělých snů,“ řekl Kačer. Slova si pro jistotu napsal na papír a bylo vidět, že by mu stání dělalo velké problémy. „Bohatá fantazie vás vedla k jádru, byl jste vždycky tvůrcem a stvořené se vám vracelo a rostl jste s ním,“ ocenil herec a režisér Mahlera, který se scenáristicky podílel i na Formanově oscarovém filmu Amadeus. Své loučení Kačer ukončil známou básní Já se tam vrátím z pera Františka Halase (†48) . Zesnulému v krematoriu dokonce zahrálo živě smyčcové kvarteto.

V první řadě mu naslouchala vdova Jana, která se pohybuje pomocí francouzských holí. Při chůzi spoléhala na pomoc synů Zdeňka a Martina. Přišla také spisovatelova vnoučata a pravnoučata. Poslední sbohem spisovateli a scenáristovi dali také herci Marie Drahokoupilová (76), Antonín Hardt (82), Dalimil Klapka (84), Jiří Klem (74), psychiatr Jan Cimický (70) či vydavatelka jeho knih Slávka Kopecká (72). „Vážila jsem si jeho něhy, byl to zářivý zjev,“ svěřila deníku Aha! po obřadu Drahokoupilová.

Mahlerův minisvět

Poslední roky trávil spisovatel, scenárista a dramatik kvůli podlomenému zdraví hlavně doma. „Můj svět se úžasně zmenšil. Žiju v minisvětě: domově a zahradě. A je tam všechno! Stromy mě vnímají a jsou vlídné. A ptáci jsou zázračné bytosti,“ vyznal se romanticky v roce 2016 v rozhlase. Zemřel 17. března v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích.

 Dokument Věra 68 očima režiséra Jana Kačera

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.