Jiří Zahajský (†68)! Včera zemřel! Na rakovinu! Brejchová se zhroutila | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jiří Zahajský (†68)! Včera zemřel! Na rakovinu! Brejchová se zhroutila

Jiří Zahajský
Jiří Zahajský (Aha! – Dalibor Puchta)

PRAHA – Herec Jiří Zahajský (†68) zemřel! Zahubila ho rakovina prostaty, která mu z posledních let a zejména týdnů života udělala doslova peklo. A na jeho zdraví se podepsala i podlomená psychika! Manžel herecké legendy Jany Brejchové (67), známý třeba z filmu Rozpuštěný a vypuštěný nebo televizního seriálu Křeček v noční košili, totiž špatně nesl stěhování, které před pár týdny proběhlo.

Pár dní před smrtí - Psychický teror

„Opuštění milovaného bytu a okolí Malé Strany, kde strávil takovou část svého života, a stěhování někam do Vršovic, to pro starého a těžce nemocného Jirku znamenalo hotový psychický teror,“ postěžoval si deníku Aha! jeden ze Zahajského kolegů.

Zahajského smrt včera ráno oznámila Jana Brejchová Činohernímu klubu, kde Jiří Zahajský působil, naposledy tu hrál 1. června. „Poslední představení odehrál s velkým sebezapřením. To jsme ho viděli naposledy,“ řekl Michal Pavlata z Činoherního klubu.

Už už se zdálo, že herec nad těžkou chorobou zvítězil. V březnu tohoto roku se vrátil z nemocnice domů na Malou Stranu, ale čekalo ho náročné stěhování do nového bytu ve Vršovicích. Noví majitelé domu už pro slavné nájemníky neměli místo. Opuštění milovaného bytu a okolí, kde strávil valnou část svého života, prý herec i jeho manželka nesli velmi těžce. „Trápilo ho to, společně s rakovinou prostaty to pro něj znamenalo muka. Asi před měsícem se do nemocnice vrátil a už z ní neodešel,“ smutní Zahajského další kolega.

Jana Brejchová je v slzách a uzavřela se po smrti milovaného manžela před světem, mluvit nechce ani její dcera Tereza. „Měl jsem vždycky dojem, že je to strašně silný chlap, dával lidem kolem sebe pocit jistoty a bezpečí. Nedivím se, že ho Jana tak milovala. Byl to prostě chlap a neuvěřitelně slušný člověk,“ zavzpomínal na Zahajského pro deník Aha! režisér Vladimír Drha, který se Zahajským natočil jeho poslední film, televizní pohádku O malíři Adamovi. Ten vznikal před rokem, v době, kdy herci trochu ustoupily jeho potíže s nemocí. Poté už se ale nikdy před kameru nepostavil.

Zahajský bojoval s rakovinou prostaty od roku 2001, podstoupil několik chemoterapií a často pendloval mezi nemocnicí a domovem. „Celý život Jirkovi vařím, ale teď si na tom nechávám ještě víc záležet. Prostě si ho hýčkám,“ radovala se Brejchová v létě 2004, kdy se jeho zdravotní stav na čas zlepšil. Zahajský chtěl opět přibrat a s manželkou trávil hodně času na milované chalupě v Konrádově na Kokořínsku. S Janou Brejchovou byl téměř čtrnáct let, předtím byla dlouhá léta jeho partnerkou televizní moderátorka a hlasatelka Kamila Moučková (75).

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.