Jméno Bolka Polívky (68): ZATÁHLI HO DO vyšetřování PODVODU! Lítá v tom 11 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jméno Bolka Polívky (68): ZATÁHLI HO DO vyšetřování PODVODU! Lítá v tom 11 milionů!

Bolek Polívka má strach, že bude vracet miliony!
Bolek Polívka má strach, že bude vracet miliony! (Foto Aha! – Karel Kopáč, D. Malík, ara)

V závěru loňského roku se po pěti letech dostal díky insolvenci z dluhů, které nasekal! A teď se Bolek Polívka (68) dozvěděl, že jeho jméno a částka 11 milionů figurovaly na seznamu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Proč?

OLAF prošetřoval dotace pro mnoho subjektů a v seznamu zhruba čtyř desítek zkoumaných projektů se objevilo i Polívkovo jméno, protože v něm figurovala položka s názvem „Zkvalitnění služeb Farmy Bolka Polívky a rozšíření o wellness“. Šlo o 11 milionů a peníze od Evropské unie byly určené na dostavbu hotelu a wellnes centra na farmě v Olšanech na Vyškovsku.

Už ji vyškrtli

Ministerstvo financí nakonec rozhodlo před několika dny Farmu Bolka Polívky a další projekty vyjmout z Regionálního operačního programu (ROP) Jihovýchod (Pozn. red. – Jde o českého koordinátora dotací). Jinak řečeno: vyškrtli je z dotací! Nebylo by tedy ničím divným, kdyby se herec se svým právníkem zajímal o to, co se to děje. Mohli být ale klidní, šířící se fámy a o tom, že by se měly dotace vracet, nebo dokonce zpětně po někom vymáhat, se nepotvrdily. A proto se Polívkovo okolí dozvědělo následující: „Nešlo o podvod.“

Podle ROP se tak děje proto, že financovaných projektů bylo více, než na kolik dostal úřad peníze z Bruselu. „Projekty už byly proplacené a Evropská unie nebude peníze od Česka vymáhat zpět, protože nešlo o dotační podvod a vedení ROP učinilo všechny kroky k tomu, jak z příslušných subjektů dostat peníze zpět. EU takové projekty zařadí do kolonky nevymahatelné,“ řekl pro deník E15 ředitel Úřadu Regionální rady soudržnosti Jihovýchod Artur Zatloukal.

Vrátil přes milion

Jenže... Ačkoliv nešlo v případě Farmy Bolka Polívky o povod, podmínky udělení dotace herec porušil. Nedodržel totiž pětiletou udržitelnost (fungování) farmy, protože kvůli dluhům ve výši 36 milionů korun zkrachoval, a dotaci tak v rámci pětileté insolvence ve splátkách vracel. Nikoliv Evropské unii, ale Regionálnímu operačnímu proramu. Ten dostal od roku 2013 zpět jen 1,6 milionu korun.

Zbytek peněz soud Polívkovi v rámci insolvence odpustil (Pozn. red. – děje se tak po pěti letech řádného splácení dluhu). Herec se do uzávěrky tohoto vydání deníku Aha! k situaci okolo dotace pro svoji bývalou farmu nevyjádřil.

Už zase vydělává

Po 5 letech bojů s dluhy, které řešil v insolvenčním řízení, se Bolku Polívkovi (68) opět začalo dařit. Jeho divadelní společnost DBP (dříve Divadlo Bolka Polívky) totiž loni utržila 29 milionů korun!

Podle serveru Borovan.cz je to výdělek za fiskální rok, který skončil v srpnu 2017. V meziročním srovnání jde o 13milionový nárůst. Předchozí ztráta v řádu stovek tisíc se překlopila v čistý zisk 1,9 mil. Kč.

Zástavní právo

Podle výpisu z obchodního rejstříku bylo v roce 2016 na Farmu Bolka Polívky zřízeno zástavní právo k celému obchodnímu podílu ve prospěch jedné společnosti z Prahy.

 Bolek Polívka parodoval Zemana: Neposlouchejte ty blbečky z pražské kavárny, říkal



Přečtěte si
mord
27. 2. 2018 • 01:39

Vlastní zkušenosti šmudlo?

dama
26. 2. 2018 • 10:02

Bolka Polívku mám ráda jako herce. Ale kde bere tu drzost, když se opírá do p.Babiše ohledně dotací a sám má máslo na hlavě. Ovšem p.Polívka je v tom nevinně ???!!! Tak to píší média ! Zbytek dluhu mu byl odpuštěn... Kdo toto může o finančním úřadu říci...? Z jiných FÚ sedře poslední korunu. A tito lidé nám ukazují morálku demokracie ...???

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.