Ester Ledecká (22): Obavy z osudového rozhodnutí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ester Ledecká (22): Obavy z osudového rozhodnutí

Ester Ledecká
Ester Ledecká (Michal Beránek (Sport))

Ester Ledecká (22) v patnácti letech prohlásila: „Zvládnout olympiádu ve dvou sportech by se mi moc líbilo, ale je to asi nemožné.“ Bála se osudového rozhodnutí, čemu dát přednost, proto ho odkládala. Sedm let poté nemožné dokazuje v Koreji.

Po dnešní půlnoci (kvalifikace se jede od 1:00, vyřazovací jízdy od osmifinále začínají v 5:30) se pokusí k senzačnímu lyžařskému zlatu z obřího slalomu přidat další (tak nějak očekávané) z paralelního obřího slalomu na snowboardu Jak se ale stalo, že si Ester oblíbila lyže i prkno a nenechala si jednu z disciplín vymluvit? Dost o tom vypovídá rozhovor, který dávala jako patnáctiletá slečna. Už tehdy měla jasno, co chce. A obdivovala Ondřeje Banka (37) – od nejlepšího českého lyžaře se chtěla učit, což nyní skutečně dělá, je jedním z jejích trenérů. „Přeorientovat se z prkna na lyže není těžké, jenže se často kryjí závody. Takže to musím vymyslet, abych stíhala oboje. Trenérka by chtěla, abych se rozhodla. Ale mně se líbí to i to a tak to zatím nechávám plout,“ pravila před sedmi lety a naštěstí pluje dodnes.

Dřív byly lyže
O svých začátcích prozradila: „Ve dvou letech jsem si stoupla na lyže, ale to mě nemohli chytnout, protože jsem se rozjela z kopce. Zastavil mě nějaký hodný pán. Na snowboardu jezdím od šesti. Začala jsem, protože na něm jezdil brácha, a já mu záviděla.“
Co má ráda?
„Na snowboardingu se mi líbí, že když se položím do oblouku, tak cítím dřív hranici, je to víc adrenalin. Na lyžích zase miluju rychlost, a když si při slalomu můžu pořádně praštit do tyček. Mým vzorem je na prkně Benjamin Karl a na lyžích Lindsey Vonn. A mám ráda i Ondru Banka,“ řekla už tři roky před svou první olympiádou. V Soči ještě závodila jen na snowboardu (skončila šestá a sedmá), v Koreji už si plní svůj obří sen s veškerým oblíbeným náčiním po ruce, resp. na nohách. Američanku Lindsey Vonn dokonce porazila. Zkrátka zatím jí tu všechno vychází nad očekávání skvěle!
Šest jízd na vrchol
...a chyba znamená konec
 Druhá zlatá medaile Ester Ledecké se zdá být na dosah, na snowboardu je totiž v obřím slalomu obrovskou favoritkou, ve světovém poháru vyhrála pět ze šesti závodů. Je třeba ale mít na paměti, že jediná pokažená jízda znamená konec. V kvalifikaci (zítra od 1:00) má dva pokusy na co nejrychlejší čas a dál jde 16 žen z jedenatřiceti, což by pro ni neměl být problém. Ovšem vyřazovací jízdy (od 5:30) už se pojedou jen jednokolově. Vítězka musí kromě kvalifikace zvládnout ještě osmifinále, čtvrtfinále, semifinále a finále. „Je to jeden závod na jedné hraně a může se stát cokoliv. Ale nebojím se, že by to psychicky nezvládla,“ pravil Petr Kouřil, který jí připravuje prkno. „Ester má na ramenou skvělou hlavu,“ dodal k její psychické odolnosti snowboardový trenér Justin Reiter.

 

Na video s Ester Ledeckou se můžete podívat zde:

 

Video se připravuje ...

 

 

 

 

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.