Nemocný režisér Juraj Herz (83). Vzkaz jeho blízkých: Havlová má zákaz vstupu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nemocný režisér Juraj Herz (83). Vzkaz jeho blízkých: Havlová má zákaz vstupu!

Herz nechce vidět ani svoji Veškrnku!
Herz nechce vidět ani svoji Veškrnku! (Foto Aha! – Mária Rušinová, Marek Pátek, Martin Hykl, David Kundrát, ara)

I když je Juraj Herz (83) z JIP neurologie Nemocnice Na Homolce po mozkové atace už tři měsíce doma, režisér nechce nikoho vidět. Dokonce ani svou Veškrnku neboli Dagmar Havlovou (64), která by ho ráda navštívila. Není ale jediná, která má zákaz vstupu...

„Dáša se o Juraje a o to, jak mu je, opravdu zajímá. Já domů ale nikoho nepouštím, protože on si to výslovně nepřeje. Nezbývá mi nic jiného, než to respektovat,“ svěřila se deníku Aha! režisérova partnerka, herečka Martina Hudečková (54). „Zájem Dáši Juraje samozřejmě velmi těší. Má ji hodně rád,“ pokračuje Hudečková s tím, že bývalá první dáma režiséra navštívila naposledy loni na podzim v nemocnici poté, co prodělal mozkovou ataku.

Jeho hvězda

„On sice nemluvil a nehýbal se, ale vnímal všechno,“ komentuje Martina s tím, že když koncem listopadu 2017 režiséra přivezla sanitka po pěti nedělích domů, byla to znovu Havlová, kdo se jako první ozval. „Dáša ho má ráda a tak jako on ji vnímá jako svou herečku, ona bere jeho za svého režiséra,“ říká Hudečková. Byl to totiž právě Herz, kdo ji ještě jako Veškrnovou obsadil do filmů Holky z porcelánu, Holka na zabití či Upír z Ferartu, a udělal z ní tak velkou filmovou hvězdu.

Bezradní lékaři

Režisér začal mít zčistajasna problém s mozkem. „Nebyla to mozková mrtvice, ale takzvaná mozková ataka. Lékaři jsou dodnes bezradní, nedokáží sami upřesnit, co to vlastně je, ani jak z toho ven. Víc pro něho už v nemocnici udělat nemohli, a tak ho propustili s tím, že v domácím prostředí se to možná zlepší... Ale moc se to nezlepšuje,“ povzdechla si Martina. „Trochu se rozmluvil, vnímá, sleduje televizi, stále se ale nehýbe a je zmatený,“ upřesnila Hudečková.

Vzdala se divadla

Zařídila, aby její Juraj měl doma polohovací lůžko, jež vévodí největšímu pokoji – obýváku. „To se mu líbí, sleduje dění kolem sebe, já si s ním neustále povídám, ale pokroky mi nedělá,“ posteskla si Martina. Ta kvůli péči o partnera pomalu přestává hrát. „Dohraji v divadle, co je nazkoušené, do ničeho nového se už ale pustit nemohu. Zkoušky vyžadují mnoho času a já nechci Juraje tak dlouho nechávat s pečovatelkou,“ svěřila Aha! herečka.

„Když jsme si spolu začali, Juraj mi dal pár opravdu krásných let. A já mu to teď chci vrátit!“ dodala.

Co je mozková ataka

Transitorní ischemická ataka velmi často předchází mozkové mrtvici neboli mozkovému infarktu. Také se někdy označuje jako malá mozková mrtvice. Jedná se o krátkodobé poškození mozkové funkce vyplývající většinou z nedostatečného prokrvení určité části mozku. V ČR je výskyt 30 až 40 případů na 100 000 obyvatel.

Nechodí od loňského léta

Režisér, který už delší dobu trpí fibrilací srdce, koncem srpna 2017 přestal zničehonic chodit. V pražské Nemocnici Na Homolce mu museli odebrat mozkomíšní mok. „Potom zdárně rehabilitoval záda a nohy v Berouně. Vrátil se domů a najednou to přišlo,“ zavzpomínala Hudečková. Je přesvědčená, že Herzův současný zdravotní stav zapříčinilo mnoho věcí – nemocné srdce, narkóza při operaci a pokročilý věk.

 Juraj Herz se těší na natáčení, kde bude výjimečně hercem



Přečtěte si
claudie77
23. 2. 2018 • 01:19

Jednoducha Veskrnova byla vzdycky nechutna. 🤑🙈

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.