Ledecká vyhrála na OH superobří slalom: Jak se dělá senzace | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ledecká vyhrála na OH superobří slalom: Jak se dělá senzace

Kdepak k ničemu. Ester je úspěšná fešanda.
Kdepak k ničemu. Ester je úspěšná fešanda. (Pavel Lebeda (ČOV))

Planeta oněměla úžasem. Svět alpského lyžování si sedl na zadek. Specialistky, které celý život pilují formu na dvou prkýnkách, pálí lyže. Olympijské zlato zlato jim vyfoukla snowboardistka Ester Ledecká (22).

Ano, to české děvče, jež dosud zářilo jen na jednom prkně, senzačně vyhrálo superobří slalom na Hrách v Koreji. Ester měla za sebou v téhle disciplíně jen devět závodů a nejlépe dojela na 19. místě. Včera senzačně porazila všechny favoritky včetně šampionky všech šampionek Lindsey Vonn. Američanka skončila až šestá...


Šok! Bomba! Zázrak! Jinak se ta událost nedá popsat. Ledecká startovala s číslem 26 ve chvíli, kdy Rakušanka Anna Veith už v cíli dávala rozhovory coby vítězka. Pak se musela chytit za hlavu a zlomit v pase. Ester byl rychlejší o setinu vteřiny a sama dlouho nevěřila, že je to možné. Stála, koukala, žasla. „Když jsem projela cílem a viděla to, říkala jsem si, že to musí být nějaká chyba. Změní ten čas ještě? Nebo jsem minula branku?“ popsala svůj nádherný zmatek po dojezdu Ledecká. A pak, když se laskala s nejcennější medailí, pronesla: „Je krásná a sladká.“ A táta, muzikant Janek, mohl zahalekat svůj upravený evergreen: „Na ptáky jste krátký a na Ester taky!“ Jeho fantastická dcera si příští sobotu pojede pro další zlato na snowboardu.
Nic nedokážeš, řekla jí psycholožka
Chodila na dvě základní školy, do toho i s bráchou dělala zkoušky. A musela do pedagogické poradny. Když měli s Jonášem namalovat strom, vyzdobili ho jako Salvador Dalí. Kořeny, lístečky, větvičky, všude se to vinulo. A k němu ozdoby a dárky. Prostě si zablbli. „Paní psycholožka si pak pozvala mámu a řekla jí, že jsme komplikované osoby, že ani jeden z nás nic nedokáže, protože jsme asociálové, navíc se všemi úchylkami, který asociálové můžou mít, jsme nesebevědomí, úzkostní a oba v sobě máme zakořeněné výrazné odchylky od běžné populace. Nedoporučuje prý individuální studium.“ Za půl roku šli na přezkum, namalovali oba »pořádné« standardní stromy a dostali povolení studovat doma. „Najednou jsme byli sebevědomí, úspěšní jedinci, pro které je hračka navázat kontakt i s mimozemšťanem,“ vylíčila nám před časem v rozhovoru Ester Ledecká.


Jak se dělá senzace:

Po tréninku brečela, při hymně se smála

X Ester nebyla před závodem ve formě. „Při zkušební jízdě skoro spadla. Možná si v krizové situaci i lehce pohnula se zády. Byla rozmrzelá a byly tam i trošku slzičky,“ prozradil trenér Tomáš Bank.

Ledecká jela Super G na lyžích vypůjčených od Američanky Mikaely Shiffrin. Vyhrála na nich o 25 cm.

Během jízdy jí spolukomentátorka ČT a bývalá sjezdařka Lucie Hrstková-Pešánová počítala chyby. Když zjistila, že Ester vyhrála, křičela nadšením.

Televizní stanice NBC se dodatečně omluvila za to, že vyhlásila vítězkou Rakušanku Veith, když Ledecká ještě nebyla na trati.

Při ceremoniálu se Ester s medailí na krku pokoušela zpívat hymnu, ale nešlo jí to. Polykala slzy dojetí a štěstí a maskovala to úsměvem.

Čepice Raškovka
Tento kulich se stal symbolem celé české výpravy v Koreji. Čeští sportovci ho nosí na počest legendárního skokana Jiřích Rašky a jeho olympijského zlata z Grenoblu roku 1968.

Lyže ze »sekáče«
Ester si je vypůjčila od hvězdy Mikaely Shiffrin, která Super G vynechala. Američanka je odložila po minulé sezoně, takže byly vlastně ze »second handu«. Protože až dosud Ledecká nezajela velký výsledek, nedostávala od firmy ty nejlepší páry. To se teď asi změní.

Kombinéza značky »Fofr«
Tenhle oděv zajistil Ester zlatou setinu náskoku v cíli. Na její podobě se podílel brácha – designér Jonáš, a pochází z dílny rodiny Tichých z Neratova u Pardubic. „Ester se u nás stavila před olympiádou a říkala, že kombinéza musí být co nejrychlejší. Moc dobře ví, že kombinéza může na svahu udělat velký rozdíl, třeba i víc než tu setinu sekundy,“ řekl portálu forbes.cz Ivo Tichý.

Výsledek Super G žen
1. LEDECKÁ 1:21,11, 2. Veith (Rak.) -0,01, 3. Weirather (Licht.) -0,11,...6. Vonn (USA) -0,38.

Na video s Ester Ledeckou se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
hejhej
19. 2. 2018 • 08:33

Ledecká jela fantaticky, je výborná, právem vyhrála. Gratuluji !!!!!

-bello-
18. 2. 2018 • 23:11

Nemůžu si pomoct, dočetla jsem to k povídání té psycholožky a pochopila jsem, že holt měli domácí školu, tedy je Ledecký učil od chemie přes češtinu po matiku všechno, anebo ( což zcela jistě ) platil domácí učitele.Já Ledeckého za ty jeho ubohé politické kecy nesnáším, jeho majetek je mi ukradený a o Ledecké si myslím, že má potlačený sebezáchovný pud.To , že nedává rozhovory novinářům by ve svých 22 letech měla chápat, že je blbý , ale možná si Ledecký koupí média spolu s Babišem a bude vystaráno. Klidně do mě ! , ale Ledecká je mi vážně ukradená.

vigela
18. 2. 2018 • 18:03

"Planeta oněměla úžasem." Hezká věta. A krásný příběh.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.