Sebevražda Fidela Castra juniora: Zabily ho deprese | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Sebevražda Fidela Castra juniora: Zabily ho deprese

Na snímku s otcem a maminkou Mirtou Díaz-Balart
Na snímku s otcem a maminkou Mirtou Díaz-Balart (Foto Profimedia.cz, Reuters, ČTK)

Pro svou nápadnou podobu s otcem si vysloužil přezdívku Fidelito, malý Fidel. Jeho slávy a věhlasu ale nikdy nedosáhl. Nejstarší syn bývalého kubánského prezidenta Fidel Castro Díaz-Balart (†68) spáchal ve čtvrtek sebevraždu. Trpěl silnými depresemi.

Zesnulý vůdce kubánské revoluce Fidel Castro(†90) měl Fidelita se svou první manželkou Mirtou Díaz-Balart, se kterou žil v letech 1948 až 1955. Fidelito vystudoval jadernou fyziku na Lomonosovově univerzitě v Moskvě a v letech 1980 až 1992 stál v čele kubánské komise pro atomovou energii.

Před svou smrtí působil jako vědecký poradce vlády a viceprezident kubánské akademie věd. Do politiky se příliš nemíchal a svého otce přežil o rok a dva měsíce.

Aristokratický původ

Jak informuje deník vládní komunistické strany Granma, Fidelito v posledních měsících začal trpět silnými depresemi. Střídavě pobýval v nemocnicích a v domácím léčení. O způsobu, jakým se rozhodl ze světa odejít, kubánské ani světové servery nemají žádné informace, píší jen, že byl nalezen mrtev 1. února ráno. Z očí veřejnosti se ztratil poté, co Kubě došly v 90. letech peníze na jaderný program. Na »ostrově svobody« se soudilo, že Castro přítomnost svého nejstaršího syna příliš nevyhledával. Možná proto, že jeho matka pocházela z předrevoluční havanské aristokracie. Její rodina má dodnes velký vliv v kubánské opozici sídlící na Floridě, a Fidelitův bratranec Mario Díaz-Balart je dokonce americkým kongresmanem!

Víte, že...

...Castro Díaz-Balart si z Moskvy vedle diplomu přivezl si první manželku Natašu Smirnovovou, s níž měl 3 děti (Mirta María, Fidel Antonio a José Raúl)? Jeho druhou ženou pak už byla Kubánka María Victoria Barreiro.

...otec Fidel mu obstaral mnoho nevlastních sourozenců? Oficiálně se vedle Fidelita přihlásil jen k dceři Alině a pěti synům z druhého manželství (Alexis, Alexander, Antonio, Alejandro a Angel).

Syn Fidela Castra spáchal sebevraždu. Fidelito trpěl silnými depresemi:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.