Poukázky z pracáku zničily Kláře život: Nechci, abys umřela, plakala její dcera! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Poukázky z pracáku zničily Kláře život: Nechci, abys umřela, plakala její dcera!

Kláry dcera si dělá kvůli jejímu zdraví velké starosti.
Kláry dcera si dělá kvůli jejímu zdraví velké starosti. (Ilustrační foto: Profimedia.cz)

Nový způsob vyplácení sociálních dávek, kdy jejich část je vyplacena formou stravenek, nevyhovuje všem.  Klára z dávek živí nejenom sebe, ale i malou dceru, sama navíc trpí celiakií. Kvůli stravenkám si ale nyní nemůže dovolit speciální potraviny a její zdravotní stav se zhoršuje. O nepříjemné situaci promluvila pro server Tn.cz.

Klára žije jenom s dcerkou a od sociálky pobírá životní minimum s příspěvkem na bydlení a dietní opatření. Když zaplatí nájem a služby zůstane Kláře 2400 Kč v hotovosti a 3100 Kč ve stravenkách. Potřebuje ale mnoho léků, jedna injekce, které dostává přímo u lékaře, stojí 450 Kč, jenže klinika je v Praze a cestu si nemůže dovolit.

„Ve dne v noci trpím bolestmi břicha, kvůli kterým jsem začala mít deprese a poruchy spánku. Byla jsem čtyřikrát na operaci přišla o část orgánů, které nemoc zasáhla,“ pospala Klára pro Tn.cz. Klára má bezlepkovou a mléčnou dietu, pobírá stravenky, ale problém je, že v jejím městě stravenky bere pouze jediný krám, který pro změnu nemá pro ni vhodné potraviny. Musí tedy dojíždět na nákupy, což se opět prodraží.

Kvůli špatné stravě a stresu se její zdravotní stav horší, potřebuje další vyšetření, ale nemá peníze na dopravu. „Lékaři mi řekli, že můžu přijít i o střeva nebo dostat rakovinu,“ posteskla si žena, která kvůli se kvůli zdravotním problémům nemůže věnovat dceři jako dříve. „Několikrát si vedle mě lehla a začala brečet, že nechce, abych umřela. Když mi to řekla, skončil pro mě celý život,“ svěřila zoufalá matka.

„Se stravenkami souhlasím, ale jen u těch lidí, kteří dávky propíjeli a prohrávali v automatech. Kvůli těmto lidem teď trpí ostatní. Mně zničily život,“ dodala Klára.

 

Přečtěte si
ellenic
20. 1. 2018 • 00:13

Kdyby se tato smutná záležitost týkala mne, poslala bych písemnou žádost podloženou lékařskou zprávou a trvala bych na zrušení části vyplácení soc. dávek stravenkami. Obrátila bych se současně na ředitele Úřadu práce i na nadřízenou instituci, t.j. MPSV.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.