Hit ČT Marie Terezie: Tajemství jejího hlasu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hit ČT Marie Terezie: Tajemství jejího hlasu

Marie-Luise Stockinger
Marie-Luise Stockinger (Foto pro Aha! - archiv ČT)

Jako v Babyloně! Tak to vypadalo při natáčení výpravného dvoudílného historického televizního filmu Marie Terezie, který prvního a druhého ledna na obrazovkách ČT lámal rekordy sledovanosti. Češi na něm spolupracovali s Rakušany, Slováky i Maďary, a každý mluvil jinou řečí.

„Bylo to poprvé, co jsem pracoval na filmu ve čtyřech různých jazycích. Každý herec mluvil svým rodným jazykem. Nejprve jsem to považoval za nemožné, ale mýlil jsem se,“ prozradil Robert Dornhelm (70), rakouský režisér rumunského původu žijící v Americe.

„Díky jazykové různorodosti se herci mnohem více soustředili na dialogy, takže nedošlo k žádnému chaosu, který jsem zprvu očekával. Ve finále to byla velmi příjemná zkušenost,“ dodal filmový světoběžník. Tvůrci se nakonec rozhodli, že nejlepší bude zahraniční hvězdy, kterých bylo na place požehnaně, předabovat. Poznali jste, kdo propůjčil hlas Marii Terezii nebo jejímu otci Karlu VI.? Marie Terezie

Marie-Luise Stockinger – Berenika Kohoutová

Mladou rakouskou herečku namluvila vítězka poslední Tváře. „Škoda, že ji i nehrála... Měla by víc co ukázat!“ zaznělo v diskuzi na webu.

Karel VI.

Karl Fritz (50) - Martin Stránský (47)

Co má rakouský císař a otec Marie Terezie společného s doktorem Housem? Oba mluví hlasem MUDr. Oty Kováře z Ordinace v růžové zahradě 2!

Evžen Savojský

Karl Markovics (54) - Jiří Štěpnička (70)

Pod parukou se skrýval komisař Stockinger i Joseph Goebbels z Lídy Baarové. Místo Viktora Preisse (70) mu propůjčil hlas primář Bojan z Modrého kódu.

Maršál Grumbkow

Ratóti Zoltán (57) - Igor Bareš (51)

Do kůže dvojitého agenta, kterého si zahrál maďarský herec, se Bareš dokonale vžil. Ve studiu se navíc potkal i se svou manželkou Antonií Talackovou.

Mikoláš Esterházy

Adorjáni Bálint (37) - Petr Stach (43)

Uherského grófa, kterému učarovala Marie Terezie, ztvárnil maďarský fešák. Málokdo v jeho hlase poznal kapitána Anděla z Případů 1. oddělení.

Gottfried Philipp Spannagel

Cornelius Obonya (48) - Martin Zahálka (59)

Cestář Cerman z Policie Modrava se v dabingovém studiu nejčastěji potkával s Berenikou Kohoutovou. Jako knihovník ji učil, jak se stát panovnicí.

Hraběnka Lorenzová

Tenki Réka (31) - Antonie Talacková (39)

Manželka Igora Bareše namluvila jednu z dvorních dam, které ve druhém díle intrikovaly proti císařovně Marii Terezii a balily uherské šlechtice.

Pál Esterházy

Nagy Ervin (41) – Michal Dlouhý (49)

Představitel Kapitána Exnera, který se dabingu věnuje řadu let, získal roli uherského šlechtice, kterého ztvárnil mladý maďarský herec.

Seriál Marie Terezie: Takhle se bojovalo o herecké obsazení

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.