Hit ČT Marie Terezie: Co byla pravda a co lež! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Hit ČT Marie Terezie: Co byla pravda a co lež!

Marii Terezii ztvárnila rakouská herečka Marie-Louise Stockinger (25) a Františka Štěpána Lotrinského Vojta Kotek (29).
Marii Terezii ztvárnila rakouská herečka Marie-Louise Stockinger (25) a Františka Štěpána Lotrinského Vojta Kotek (29). (Foto ČT, ara)

Pořádné eso z rukávu vytáhla Česká televize hned na začátku roku. První část dvojdílného historického snímku Marie Terezie si na Nový rok nenechalo ujít 2 037 000 diváků a druhou část, vysílanou o den později, vidělo u obrazovek dokonce 2 157 000 lidí. Kde se tvůrci inspirovali opravdovými dějinami a kde nechali pracovat svou fantazii?

PRAVDA

Nepoučitelný sukničkář

Přestože manželství Marie Terezie a Františka Štěpána Lotrinského bylo šťastné a hlavně plodné (vzešlo z něho 16 dětí, z nichž 12 se dožilo dospělého věku), velkovévoda toskánský měl stejně jako ve filmu slabost pro štíhlé brunetky, což jeho plavovlasou ženu rozčilovalo. V roce 1756 měl poměr s o 11 let mladší kněžnou Vilemínou Auerspergovou.

Ve Vídni si dokonce držel palác, který měl tajné vchody i podzemní chodbu, kudy přicházely milenky bez rizika skandálu. Ke své ženě se ale vždy poslušně vracel a panovnice nakonec na jeho avantýry rezignovala. „Čím víc volnosti ponecháš svému muži, tím pomilováníhodnější mu budeš a tím víc tě bude vyhledávat!“ radila v roce 1769 své dceři Marii Amálii.

LEŽ 

Odmítal bojovat

Ve druhém díle Marie Terezie posílá Františka Štěpána do války, on to ale odmítá s tím, že nesnáší pohled na krev. Ve skutečnosti svou ženu poslechl a šel bojovat! V roce 1741 se postavil proti Francouzům, jenže se ukázal být mizerným vojevůdcem a měl tak zčásti zásluhu na tom, že země Koruny české padly do rukou nepřátel. O několik let dříve byl také se svým tchánem Karlem VI. postaven do čela císařských vojsk během rakousko-turecké války v letech 1737 až 1739. Pro údajnou nevolnost ovšem bojiště opustil a s manželkou Marií Terezií se uchýlil do Toskánska.

PRAVDA

Prosba se synem

Marie Terezie při jednáních využívala i ženské zbraně. Půl roku po vypuknutí válečného konfliktu s Pruskem, kdy to pro Rakousko vypadalo špatně, se skutečně vydala prosit o pomoc horkokrevné Maďary, kteří ji předtím na habsburském trůnu příliš neuznávali. Podle Voltaira držela v náručí malého Josefa. Mělo to prý ohromující dopad. Kavalíři tasili kordy a vzkřikli: „Nechť zemřeme pro svoji královnu Marii Terezii!“ A stejně jako ve filmu se v červnu 1741 nechala korunovat na uherskou královnu v Prešpurku (dnešní Bratislavě).

LEŽ 

Uhájila říši

Na konci filmu zazní, že Marie Terezie uhájila říši tak, jak ji dostala. Maďaři jí sice poskytli peníze i vojsko, a navíc dokonce uznali jejího manžela jako spoluvládce Uher, válečné vyčerpání ale vedlo k tomu, že neuhájila celou říši. Znepřátelené strany se dohodly a v roce 1748 Prusko získalo Slezsko a Kladsko. Zvlášť se ztrátou Slezska se Marie Terezie nemohla dlouho smířit. Pruský král Fridrich II. požadoval ještě území dnešního Královéhradeckého kraje, to mu ovšem už dříve odmítla vydat, i kdyby to mělo – jak prohlásila – rozpoutat peklo.

PRAVDA 

Podnikavý manžel

František Štěpán byl sice špatný bojovník a záletný manžel, ale také geniální obchodník a podnikatel. Podporoval nejen manufaktury na výrobu bavlněných látek, ale – a to ve filmu nebylo – velmi dobrým krokem bylo také založení císařské manufaktury na holíčskou fajáns, což je keramika nažloutlé nebo načervenalé barvy pokrytá bílou glazurou. Hlavně ale řídil finanční správu celé země a díky svým aktivitám vytvořil obrovský rodový majetek Habsburků. Došlo to tak daleko, že Marii Terezii půjčoval peníze, a to na vysoký úrok. A do budoucna vytvořil pro dynastii habsbursko-lotrinskou takovou finanční rezervu, že už nikdy nemuseli finančně strádat.

LEŽ 

Smrt Grumbkowa

Pruský generální politik a maršál Friedrich Wilhelm von Grumbkow zemřel v roce 1739 v Berlíně. Avšak ve filmu žil ještě po smrti císaře Karla VI., který zemřel roku 1740 a spolupracoval s Marii Terezií, dokud posel neohlásil, že ho zajali za hranicemi Pruska a popravili. Tvůrci si tak osud tohoto diplomata trochu upravili.

Trhá i evropské rekordy sledovanosti!

Koprodukční velkofilm hollywoodského režiséra Roberta Dornhelma (70) výrazně bodoval i u našich sousedů. V Česku, Rakousku a na Slovensku viděly Marii Terezii více než čtyři miliony diváků starších patnácti let a k tomu na 125 tisíc dětí. V Rakousku zhlédl každý z dílů přes milion lidí, na Slovensku více než 750 tisíc. V Maďarsku snímek na svou premiéru teprve čeká, vysílat se bude 5. a 6. ledna. „Marie Terezie byla naší dosud největší koprodukcí.

Poprvé v historii se spojili producenti z Rakouska, České republiky, Slovenska a Maďarska, aby natočili tak velkolepý snímek,“ řekl deníku Aha! generální ředitel České televize Petr Dvořák (53). „Námět i scénář vzešel od České televize, a film navíc vznikl pod naším producentským vedením. Je proto nesmírně potěšující vidět, že si nejen u nás a na Slovensku, ale především v Rakousku, domovině Marie Terezie, našel film tak početné publikum. V Rakousku se dokonce oba díly Marie Terezie dostaly mezi pět nejúspěšnějších snímků z dílny ORF za posledních sedm let,“ dodal generální ředitel ČT.

Trailer k filmu Marie Terezie

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.