O Skoda lásky se bili i Němci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

O Skoda lásky se bili i Němci

Na fotce z cédéčka Josefa Vejvody Života román jsou Monika, Josef a Zuzana Vejvodovi (zleva) pod portrétem skladatele Jaromíra Vejvody.
Na fotce z cédéčka Josefa Vejvody Života román jsou Monika, Josef a Zuzana Vejvodovi (zleva) pod portrétem skladatele Jaromíra Vejvody. (pro Aha!: Ludvík HESS)

PRAHA – Autor hitu století Škoda lásky Jaromír Vejvoda (†86) by před měsícem oslavil 104. výročí svého narození. Vzpomínkový pořad k tomuto výročí odvysílá v pondělí v podvečer Český rozhlas 2 Praha.

„O písničku Škoda lásky se ve druhé světové válce doslova rvali Američané i Němci,“ svěřil deníku Aha! skladatelův syn Josef Vejvoda (60).

„Američané ji vydávali za svou. Stala se jejich válečným pochodem, kterou na bojišti zpívali pod názvem Vyvalte sudy. Němci jí zase dali název Rosamunda. Jenže autorství je nesporné,“ dodává Josef Vejvoda, který se též věnuje hudbě. Je slavným jazzmanem a bubeníkem.

Momentálně pobývá v Mnichově, kam je opakovaně zván do poroty soutěže dechových orchestrů. Starší Vejvodova vnučka Monika je dirigentkou a jako poctu dědečkovi složila polku Vzpomínka na dědečka, kterou vždy sama diriguje. Mladší vnučka Zuzana je zase herečkou Divadla Na Fidlovačce, kde účinkuje v muzikálu Divotvorný hrnec a má před premiérou hry Hledá se muž zn. Bohatý. Vejvodovi si výročí svého tatínka a dědečka připomenou v pondělí 1. května v 18.20 hodin na Českém rozhlase 2 Praha.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.