Hanzlík v šoku: Soudruzi to přehnali! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Hanzlík v šoku: Soudruzi to přehnali!

Jaromír Hanzlík
Jaromír Hanzlík (Foto Aha! – Martin Pekárek a reprofoto ČT/ Dobru, pravdě, kráse)

Divadlo na Vinohradech právě dnes slaví 110 let od svého otevření. Stačilo ale málo a jedna z nejkrásnějších budov pražské secese vzala zasvé! V šedesátých letech minulého století ji soudruzi chtěli nechat přestavět v duchu socialistických kulturních domů!

Dokonce už existoval vítězný návrh. „Panebože, to je kino!“ kroutil nevěřícně hlavou Jaromír Hanzlík (69), když se mu nyní dostaly do rukou plány na přestavbu divadla, ve kterém prožil nejkrásnější léta svého hereckého života. „Kdo navrhl takovouhle věc?“ ptá se šokovaně v šestidílném cyklu Dobru, pravdě, kráse, který k výročí vinohradské scény natočila a každou středu vysílá ČT art.

Vítězný návrh je dílem architektů Zdeňka Vávry a Františka Flašara. Mezi divadelníky se mu pro jeho ošklivost přezdívalo Krabice! „Rekonstrukce připravovaná od roku 1963 se z původního záměru odstranit technické závady při zachování vnitřní úpravy a stylu divadla zvrhla ve vypsání architektonické soutěže požadující i modernizaci interiéru. Vítězný návrh vycházel z přesvědčení, že památková hodnota Divadla na Vinohradech není velká...“ prozradila deníku Aha! autorka dokumentu Eva Langšádlová. Naštěstí v té době divadlu šéfoval osvícený ředitel František Pavlíček, který na poslední chvíli dosáhl toho, že k přestavbě nedošlo! „Doktor Pavlíček si sestavil komisi odborníků, takže se to přehodnotilo s tím, že se vinohradská secese zachová,“ vzpomíná bývalý šéf uměleckotechnického provozu Jindřich Gregorini. Divadlo se tak do dnešních dnů zachovalo v celé své kráse. Za návrhy stojí otec šumného Vávry
Podle návrhu architekta Zdeňka Vávry bylo postaveno např. Těšínské divadlo (na snímku). Na přelomu 70. a 80. let vedl také rekonstrukci Národního divadla, během níž vznikla kontrovezní budova Nové scény (samotná stavba je ovšem dílem arch. Karla Pragera). Zdeněk Vávra je otcem divadelníka, architekta a průvodce televizními Šumnými městy Davida Vávry (60)

Na video s Hanzlíkem se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
ivoadler
25. 11. 2017 • 15:18

Co to, co to? Už je po volbách a útoků na předlistopadové poměry jako maku. To už jsou na tom "demokraté" tak špatně?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.