Legenda Novotná (†49): Proč ji rakovina zabila tak mladou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Legenda Novotná (†49): Proč ji rakovina zabila tak mladou!

Jana Novotná zemřela na rakovinu...
Jana Novotná zemřela na rakovinu... (Foto ara)

Srdce na pravém místě měla legendární tenistka Jana Novotná (†49), která se naposledy na veřejnosti objevila v pořadu TV Nova Mise Nový domov. Tam potěšila rodinu v hmotné nouzi a zajímala se o ni, i když vypnuly kamery!

Příběh rodiny, kde se paní Čermáková s manželem stará o svá dvě vnoučata v nevyhovujících podmínkách, pohnul nejen celým národem, ale také tenistkou Janou Novotnou. „Když produkce oslovila Janu Novotnou, že tato rodina miluje tenis, neváhala ani minutu a poslala jim vzkaz a plakát. Nikdo ze štábu neměl tušení, jak moc je nemocná,“ prozradila deníku Aha! moderátorka pořadu Tereza Pergnerová.

Nevěřili smrti

„V pondělí ráno mi volala uplakaná paní Čermáková, jestli je to pravda, že tomu nemůže uvěřit. Bohužel jsem jí musela potvrdit, že naše tenisová legenda a hlavně žena s velkým srdcem opravdu odešla,“ svěřila se Tereza.

Chtěla přijet

Jana Novotná přitom chtěla rodinu navštívit. „Čtrnáct dní před smrtí volala manažerka paní Novotné, že by si Jana ráda přijela s námi zapinkat, ale že teď už je spatné počasí, takže to necháme na jaro...“ přiznala s pláčem paní Čermáková s tím, že teď nemůže odvrátit zrak od věnovaného plakátu. „Bude u nás viset navždy!“

Vévodkyně z Kentu vzpomíná na šampionku:: Wimbledon už nebude stejný!

 Po finále Wimbledonu v roce 1993, v němž Jana Novotná (†49) smolně ztratila velké vedení nad Steffi Graf, ji vévodkyně z Kentu (84) objala a nechala českou tenistku vyplakat na rameni. Teď však slzy roní právě Její královská Výsost.

„Jana Novotná byla ušlechtilá a statečná milá dáma s úžasným smyslem pro humor. Jsem velice zarmoucená zprávou o její smrti a myslím v tuto chvíli na její rodinu,“ uvedla vévodkyně v oficiálním prohlášení a dodala: „Wimbledon bez ní už nikdy nebude stejný!“

Velká tenisová fanynka byla nejprve u toho, když Novotná v All England Clubu skončila těsně pod vrcholem, ale už tehdy jí předpověděla, že jednou nejslavnější turnaj vyhraje. „Když jsem Janu objímala, byly to city, které ve vás zůstanou navždycky,“ vzpomínala vévodkyně, která pak v roce 1998 mohla Novotné gratulovat k titulu přímo na kurtu!

S doktory lajdačila

 S rakovinou měla co dočinění dlouhá léta před tím, než sama onemocněla. Jana Novotná (†49) se totiž starala o Martinu Navrátilovou (61), když ji v roce 2010 tahle zákeřná choroba napadla. Přesto se sama raději lékařům vyhýbala...

„S doktory to nepřeháním. Znáte to: jdete k doktorovi a ten vždycky něco najde. Takže že bych se hned hnala na mamograf, to ne,“ mávala Novotná rukou před sedmi lety v rozhovoru pro Magazín Dnes.

Sama přitom Navrátilové podobné chování vyčítala. „Říkala mi, že zná svoje tělo. Ale to si jen myslela. Když člověk tolik pracuje a letí třeba třikrát během týdne z Ameriky do Evropy a zpátky, tak ten kontakt se svým tělem ztrácí,“ tvrdila Novotná.

Ovšem nezařídila se podle toho. Místo pravidelných preventivních prohlídek »jen« změnila životní styl. „Poslední léta žiju trochu jinak. Zdravěji, klidněji,“ povídala. Bohužel to nestačilo.

Odejít v soukromí?

Přála si rozloučení v rodinném kruhu jen s těmi nejbližšími. Rodiče Jany Novotné (†49) se ale rozhodli, že lidí, kteří slavné tenistce chtějí dát sbohem, je až příliš. A tak svolili k pohřbu v brněnském krematoriu, který proběhne v pondělí od 12.30.

Na video s Janou z pořadu Mise nový domov se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si
ivoadler
22. 11. 2017 • 18:02

Na některé celebrity nemoci prostě nemají. Jsme slavní/é, tak jsme také zdraví. Kdepak nějaká nemoc, to se nás netýká.

pavucinka
22. 11. 2017 • 12:57

Má ale hodně vrásek na sotva padesátnici.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.