Zemřel Karel Štědrý (†80): SLIB GOTTOVI, který už nesplní… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zemřel Karel Štědrý (†80): SLIB GOTTOVI, který už nesplní…

2017 V Divadle Hybernia měl Karel Štědrý koncert k osmdesátinám, Karel Gott mu zazpíval.
2017 V Divadle Hybernia měl Karel Štědrý koncert k osmdesátinám, Karel Gott mu zazpíval. (Foto Aha! – Pavel Machan, Marek Pátek, Michal Protivanský, Alexande Malachovský, Martin Hykl, Petra Zápecová)

Kamarádi na život a bohužel kvůli jednomu z nich... I na smrt. Karla Gotta (78) a Karla Štědrého (†80) pojilo životní přátelství. Jejich poslední společné přání vyrazit spolu na výlet se ale nesplní. Karel Štědrý v úterý v půl páté ráno zemřel.

Oba zpěváci se v létě shodli na tom, že by jim prospěl pobyt v lázních. Chtěli se nechat trochu hýčkat, zapomenout na všechny strasti a vrátit se na pár okamžiků do dob, kdy se zdál život snadný a bezproblémový.

„Plánovali na sklonku léta společnou cestu do vyhlášeného lázeňského zařízení v Třeboni. Těšili se, jak si to užijí,“ prozradil Aha! zdroj blízký oběma rodinám. Podle něj oba již pomalu balili kufry a spřádali plány, jak si pobudou na břehu jihočeského rybníka Svět. Nebylo jim dopřáno. „Už byly zarezervované pokoje, ale bohužel Karel Gott začal mít zdravotní problémy, tak se to raději odložilo,“ popisuje dobře obeznámený člověk.

Když se Gott zbavil kašle, nebyl na tom dobře zase Štědrý. Přestal chodit. Sen o výletu do lázní ztrácel své jasné obrysy, až se rozplynul úplně. Ta vytoužená poslední cesta dvou životních kamarádů bohužel zůstala jenom snem. Nakonec tam Gott odjel sám. Štědrý už slib nesplní...

Včerejší smrt přítele Karla zdrtila. „Byl to dobrý člověk, který mi psychicky pomáhal a podporoval mě, když jsem sám bojoval s onkologickým onemocněním. Měli jsme takovou tradici, že jsme se v sobotu navštěvovali nebo si alespoň zatelefonovali. Velkolepá oslava jeho osmdesátin letos na jaře dokázala, že jsme ho my všichni z branže měli moc rádi. Jeho smrt je pro mne velmi bolestná,“ zveřejnil Slavík svou bolest na sociální síti.

Rakovina, nemocné srdce a alzheimer

Štědrý kolegu Gotta držel, když procházel chemoterapiemi. Dodával mu odvahu, protože sám měl s rakovinou drsné zkušenosti. A dokázal ji přemoct. Štědrý prodělal 60 chemoterapií. Napřed bojoval s rakovinou tlustého střeva, pak s rakovinou prostaty. K tomu se přidaly vážné problémy se srdcem. V roce 2011 měl na dovolené v Jihoafrické republice srdeční kolaps.

Po návratu domů mu profesor Jan Pirk (68) v IKEM srdce vyjmul a mimo tělo mu voperoval umělou chlopeň a udělal čtyřnásobný bypass. „Byl jsem na výměně pneumatik a výbrusu motoru,“ žertoval tehdy o svém druhém narození Karel. Zdálo se, že si vše zlé už vybral. Bohužel ne. Před pěti lety zjistili lékaři u Štědrého Alzheimrovu chorobu. Dlouho se držel, vystupoval, zpíval. O víkendu ale Karel upadl do kómatu a musel být hospitalizován. Rodina s ním byla až do poslední chvíle.

Poslední rozloučení

Pohřeb s Karlem Štědrým proběhne 15. listopadu v 11 hodin ve Velké obřadní síni krematoria Strašnice v Praze.

Nastartoval ho Semafor

Vystudované železniční stavitelství inženýra Karla nikdy neživilo. Počátkem 60. let nastoupil do divadla Semafor a mnohem víc než železnice ho proslavilo zpívání a hity jako Mám malý stan a Milenci v texaskách. Zahrál si taky ve filmech jako ta naše písnička česká, Kdyby tisíc klarinetů a Noc na Karštejně. V 70. letech vystupoval nějakou dobu s orchestrem Karla Vlacha. Rád na to vzpomínal, líbilo se mu, že Vlach lidem starosvětsky onikal.

Dlouholetou dvojici tvořil Karel se zpěvačkou Pavlínou Filipovskou (75), jezdili s vlastním pořadem po republice. Hned po revoluci si nechal poradit od své třetí manželky Evy (59) a začal ještě se dvěma společníky podnikat s nápojovými automaty. Zpívání se ale nikdy nevzdal. Naposledy vystoupil na veřejnosti v dubnu na koncertu ke svým osmdesátinám v divadle Hybernia. Tady taky měl poslední potlesk vestoje.

Tři manželky

Zesnulý zpěvák byl ženatý třikrát. O první manželku Janu přišel v roce 1979 a sám jako vdovec pak vychovával dcery pojmenované podle hitů Semaforu Tereza (51) a Zuzana (57). Pak byl jen krátce ženatý s krasobruslařkou Evou Lenertovou, matkou moderátorky Nicol Lenertové (42). A do třetice potkal letušku Evu, s níž má syna Karla řečeného Kadlas (31), který je malíř. Prožili spolu krásných 33 let.

Slavní vzpomínají na legendárního zpěváka: Byl to srandista!

Miluše Voborníková (67), zpěvačka: „V Semaforu jsme se minuli, ale poznala jsem ho jako profesionála každým coulem. Také jako skvělého člověka. Bude tu moc chybět nejen jako zpěvák.“

Aleš Háma (44), moderátor, muzikant: „Byl jsem poslední, kdo s Karlem natáčel. Zpívali jsme spolu několikrát a vždycky to byla sranda a pro mne čest. Děkuju Karle za všechno, snad jsem ti to moc nekazil.“

Václav Kopta (52), herec, muzikant a textař: Měl jsem Karla moc rád a vím, že spousta dalších lidí taky. Srandista a slušnej člověk...“

Karel Vágner (78), skladatel: „Už se kácí v našem lese. Karla je velká škoda, znal jsem ho už ze Semaforu pak jsme spolu byli dlouho v Amfoře.“

Josef Laufer (78), herec: „Jestli jsem poznal člověka, který byl štědrý a tím myslím k celému svému okolí, byl to právě Karel Štědrý. Obrovská ztráta, ze které mi je smutno! Když jsem Karla viděl naposledy, bylo to na tenise, kde byl v plné síle a kondici.“

Na video s Karlem Štědrým se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.