Pomeje (52) je na dně: Od lékařů si vyslechl drsný ortel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pomeje (52) je na dně: Od lékařů si vyslechl drsný ortel!

Nejhorší možný scénář se pro Jiřího Pomeje (52) naplnil.
Nejhorší možný scénář se pro Jiřího Pomeje (52) naplnil. (Foto Aha! – Martin Přibyl, Karel Kopáč, ara)

Nejhorší možný scénář se pro Jiřího Pomeje (52) naplnil. Testy po 33 ozařování ukázaly, že se nádor hrtanu vrátil. Před zhrouceným hercem a dabérem je životně důležité rozhodnutí!

„Je to totálně v p*deli. Vrátilo se to. Histologické testy budou sice až ve středu, oni to ale takovou kamerkou zjistili hned. Při operaci, kdy mi kvůli histologii odřezávaly kusy hlasivek a krku,“ přiznal Aha! zničený Pomeje.

Zpráva lékařů v Ústřední vojenské nemocnici je pro producenta o to horší, že ho postavili před těžkou volbu. Buď podstoupí operaci hrtanu, doživotně mu zavedou speciální náhradu dýchání (takzvaného slavíka) a kvůli tomu přijde i o hlas, nebo se smíří se smrtí.

„Rozlezlo se mi to tak, že ani chemoterapii či jiný míň invazivní zákrok nezvažují. Postavili mě před otázku: Žít, nebo zemřít,“ řekl zoufale s tím, že pokud na operaci nepůjde, může plnohodnotně žít rok, dva možná tři.

„Dali mi na rozmyšlenou měsíc. Po měsíci, maximálně měsíci a půl se podle nich rakovina začne šířit dál do celého těla...“ dodal Pomeje se slzami v očích.

Vzdal boj

Poslední dny prožívá učiněné peklo. „Vím to už pět dnů, ale nebyl jsem vůbec schopen to někomu říct. Ani mámě... až teď před chvilkou jsem jí to zavolal. Jsem úplně na dně, na tom nejhlubším!“ svěřil se včera Aha! herec, který od dubna, kdy mu zákeřnou nemoc zjistili, upnul všechny naděje k ozařování. Těch bylo 33 a byl to marný bolestivý boj. A Pomeje už nemá sílu dál bojovat.

„Už jsem se rozhodl! Nechci slintat, nechci smrkat krkem, nechci se utopit, když se ponořím do vody. Nedopustím, abych zkazil život manželce a dcerce. Na to nemám právo! To si radši s nimi užiju chvilku ještě hezký věci a potom zmizím. Andy je moc mladá na to, aby si se mnou zkazila život. Když tu už nebudu, dám jí možnost, aby našla jinýho chlapa a Aničce pořídila novýho tatínka,“ dodal smířeně.

Děsivé vyhlídky

Když se Jiří rozhodne pro operaci hrtanu takzvanou totální laryngectomie, bude mít trvale zavedenou hadici v krku, aby mohl dýchat, ale s tím přijde o funkčnost hlasivek. Navíc by musel po operaci kvůli hojení podstoupit zavedení sondy na umělou výživu do břicha, protože by 14 dní nemohl přijímat potravu a tekutiny ústy. Trvale zavedená hadice, lidově řečeno slavík, by ho tedy připravila o charismatický zastřený hlas.

Aby mohl komunikovat s okolím, musel by používat takzvaný elektrolarynx, což je aparát, který se přikládá na krk a vydává zvuky připomínající elektronický hlas. Nebo se naučit používat takzvaný jícnový hlas či hlasovou protézu. Nejhorší na všem ale je, že lékaři i při operaci hrtanu upozorňují na fakt, že se časem mohou objevit druhotná ložiska rakoviny. A to by znamenalo další ozařování a chemoterapie.

Na video s Jirkou z ozařování se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
demonxxx
6. 11. 2017 • 15:42

Jenom slaboch by to vzdal, život je krásný, ale strašně krátký. Vždycky je důvod žít dál, máš dítě, a to je velký hnací motor. Bojuj, nevzdávej to.

pisces2
6. 11. 2017 • 15:27

Pane Jirko-dneska to byla pro mne špatná zpráva.Úplně Vám rozumím.Neskutečné dilema volby.A druhá věc-pud sebezáchovy.Mísí se myšlenky,minulost,přítomnost i budoucnost.Rodina.Když člověk je najednou štˇasten a narození Aničky.Nechce se ani věřit kolik se Vám naložilo a co jste zvládl.Síly a naděje rapidně ubylo.Rozhodněte se srdcem.V myšlenkách jsem s Váma i s Vaší rodinou.Bůh Vám žehnej.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.