Záhadná diagnóza baletky Alexandry Meister (27): Škube si vlasy... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Záhadná diagnóza baletky Alexandry Meister (27): Škube si vlasy...

Fotografie
Fotografie (internal)

Bylo jí teprve 9 let, když zjistila, že ji vzrušuje vytrhávání vlasů. Z na první pohled nevinné hry se však zanedlouho vyklubala vážná psychická porucha, takzvaná trichotillománie. Alexandra Meister (27) z amerického městečka Aurora se však nevzdala a s nemocí statečně bojovala. Dnes je z ní úspěšná primabalerína nashvillského baletu. 

Začalo to vlastně docela nevinně. Alexandra zrovna úspěšně zvládla jedno ze svých prvních baletních vystoupení a v zákulisí si chtěla sundat z očí nalepovací řasy. Spolu s nimi však omylem vytrhla i několik přírodních. A zjistila, že se jí pocit, kdy své tělo zbavuje chlupů a vlasů, líbí. Svou »úchylku« přestala mít pod kontrolou, když vytrháváním začala řešit stresové situace. „Líbilo se mi, jak se přitom cítím,“ popsala svůj problém Alexandra.

„Sice to bolelo, ale díky tomu se mi vlastně ulevilo.“ Zanedlouho už dívka nemohla nemoc před svou rodinou skrývat. Stále nápadněji prosvítaly větší a větší lysinky na hlavě, chybělo jí obočí. Když se na to matka Alexandry zeptala, vždy si našla nějakou výmluvu. Pomyslný pohár však přetekl záhy. Alexandra se v jedné vypjaté situaci přestala ovládat a nemohla s vytrháváním vlasů přestat. S pláčem volala své matce, která dceru vzala na vyšetření k dětskému psychologovi.

 

Nemoc 
udeřila znovu
Psycholog Alexandru poprvé seznámil s diagnózou trichotillománie a nasadil jí odpovídající léčbu. Kromě prášků baletce doporučil i psychoterapeutická sezení. „Tam mě učili, jakým jiným způsobem můžu ve vypjatých situacích zaměstnat své prsty,“ popisuje baletka. „Používali jsme k tomu třeba speciální antistresový balonek.“ Tanečnice brzy začala pociťovat výsledky. Druhá ataka choroby se však o slovo přihlásila brzy. „Po dokončení studia na střední škole jsem nastoupila do angažmá v nashvillském baletu. První sezona byla v pohodě, ta druhá ale byla mnohem náročnější,“ dodává Alexandra. Její problémy se opět začaly stupňovat. Navíc i na vizáži začalo být vidět, že s ní něco není v pořádku. A to ji frustrovalo snad ještě víc.

Pomáhá jí mluvit
Říká se, že čas nejlépe zahojí všechny rány. A stejně tomu bylo i v případě Alexandry. Velmi jí pomohlo, když se se svým problémem svěřila spolubydlícím. „Byly velmi milé a pochopili mě,“ usmívá se baletka. „Když jsem o trichotillománii začala otevřeně mluvit, už mě to tolik neděsilo. A uvědomila jsem si, že to není moje chyba. A že mě to vlastně docela posílilo.“ Alexandře se podařilo s nemocí alespoň částečně sžít. Vlasy nosí preventivně sčesané do culíku, aby ji nelákalo na ně sahat, a prostřednictvím médií se snaží dalším psychicky nemocným pacientům sdělit, že hovořit o svých problémech s ostatními je vlastně úplně normální.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.