Velká mapa rakoviny: NEJHORŠÍ REGIONY ČESKA! Lékař o tom, proč nádory řádí právě tam! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Velká mapa rakoviny: NEJHORŠÍ REGIONY ČESKA! Lékař o tom, proč nádory řádí právě tam!

Fotografie
Fotografie (internal)

Rakovina! Všichni se jí bojíme, a to až tak, že mnohdy s problémy přijdeme k doktorovi pozdě. Léčebné možnosti jsou pak omezené a často marné... Kde nádorové onemocnění zabíjí nejvíc? Statistici sestavili mapu smrti. A výsledky jsou zajímavé. Místa, kde je nádorů diagnostikováno nejvíc, se vůbec nemusí krýt s těmi, kde se na zákeřnou chorobu umírá nejčastěji. Proč tomu tak je?

Deník Aha! vám přináší pokračování nejpodrobnějších informací o rakovině v Česku. Nejhůře je na tom v úmrtnosti mužů i žen Mostecko. Přitom v počtu zachycených chorob patří mezi okresy, kde je nádorů diagnostikováno relativně málo. Lze usuzovat, že místní mohou podceňovat prevenci a zároveň nejsou celkově v dobré kondici. „Vysoká úmrtnost na Mostecku patrně souvisí i se sociálním složením obyvatelstva,“ potvrzuje přednosta plzeňské onkologie profesor Jindřich Fínek (60). Na Plzeňsku je trend zcela opačný. Odhalených případů rakovinného bujení je nejvíc v celém Česku, úmrtnost v okresech Plzeň-sever a Plzeň-město je ale nízká až průměrná. Podobný paradox platí u žen v okrese Domažlice, kde evidují vysoké počty onkologických pacientek, ale relativně nízkou úmrtnost. U mužů je stejná situace v okrese Zlín.

ZNÁMÝ ONKOLOG JINDŘICH FÍNEK: PLZEŇSKO JE ZÁHADA!

Nádorová onemocnění řádí podle statistik nejvíc v západních Čechách. Přijít záhadě na kloub se ale podle přednosty plzeňské onkologie Prof. MUDr. Jindřicha Fínka, Ph.D. nedaří.

Rakoviny je podle statistik dlouhodobě nejvíc na Plzeňsku. Proč tomu tak je?
„Vysvětlení stále nemáme. V západních Čechách je výskyt nádorových onemocnění stabilně nejvyšší, a to od sedmdesátých let, kdy se u nás data sledují. Určitou část statistik může ovlivnit to, že máme lepší hlášení. Definitivní vysvětlení to ale není.“

A jak si to vysvětlujete vy osobně?
„Zřejmě je tady nějaká škodlivina, kterou ještě neznáme. Ale to je jen teorie.“



Vyplývá ze statistik něco, co vás jako onkologa překvapilo?
„Zajímavé je třeba to, že stále setrvale klesají počty rakoviny žaludku. A nikdo neví proč. Možná to souvisí s tím, že lidé nyní masově užívají helicidy (léky proti překyselení žaludku, pozn. red.). Klesají i počty nádorů vaječníků, protože ženy užívají hormonální antikoncepci, která blokuje ovulaci. Vaječník je pak neaktivní a není náchylný ke zhoubnému bujení. Ovšem teď ženy od hormonální antikoncepce ustupují, zřejmě ze strachu z trombóz, takže lze zase očekávat nárůst.“

Počty nádorových onemocnění ale obecně stále rostou. Podaří se tento trend zvrátit?
„Rozhodně porostou dál. Zatím jsou v nádorovém věku slabé populační ročníky, ale až se do něj dostanou Husákovy děti, to uvidíte ten nárůst. Z určitého úhlu pohledu to je i pozitivní zpráva.“

Jak to myslíte?
„Znamená to, že tolik neumíráme na úrazy, infekční nemoci, infarkt a podobně. Svého nádoru se většinou musí člověk dožít. Onemocnění versus úmrtnost
Počty pacientů s nádorovými nemocemi stále stoupají. Pozitivní ale je, že úmrtnost stagnuje, a v poslední době dokonce mírně klesá. „Zásluhy si nemůžeme přičítat jen my onkologové, i když léčba se pochopitelně zlepšuje. Lidé jsou obecně zodpovědnější, chodí k lékaři na preventivní prohlídky a daří se nádory zachytávat v časném stadiu,“ myslí si profesor Fínek.

Velká města jsou na tom hůř
Výskyt rakoviny je podle statistik vždy vyšší ve velkých městech. Nezpůsobují to ale horší životní podmínky, jde spíš o otázku složení obyvatelstva. „Zatímco mladí lidé odcházejí do příměstských oblastí, kde je levnější bydlení, a nevadí jim žít na vesnici, staří lidé se stěhují do měst,“ vysvětluje profesor Jindřich Fínek. Proto je například záchyt i úmrtnost v okresech Praha-východ a Praha-západ nízká. Jde o místa, kam se stěhují mladé rodiny z Prahy.

Hodně nádorů, nízká úmrtnost
Proč má Plzeňsko vzhledem k vysokým počtům případů rakoviny relativně nízkou úmrtnost? V západních Čechách je u mužů i žen nejvyšší záchyt tzv. nádorů in situ, tedy takových, které ještě nestačily »dozrát«. Většinou jde o přednádorové stavy rakoviny děložního čípku. „Dokazuje to, že potenciál ke zhoubnému bujení na Plzeňsku bohužel je vysoký, ale prevence funguje,“ říká profesor Fínek.

3713514:gallery:true:true

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.