Než dorazila pomoc, byl Tříska ve vodě dlouhých 10 minut: Jak to, že záchrana trvala tak dlouho? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Než dorazila pomoc, byl Tříska ve vodě dlouhých 10 minut: Jak to, že záchrana trvala tak dlouho?

Tříska (†80) neměl šanci pád přežít, tvrdí odborník! Mohla tragédii zabránit ochranka?
Tříska (†80) neměl šanci pád přežít, tvrdí odborník! Mohla tragédii zabránit ochranka? (archiv Blesku)

Proč to trvalo tak dlouho? Proč nikdo neskočil pro topícího se herce Jana Třísku (†80) do studené Vltavy, aby ho zachránil? Proč takovou dobu kousek od něj manévrovala loď? Kolem smrti herce je mnoho otazníků. Hlavní hrdina filmu Obecná škola zemřel v noci na úterý, když se nedokázal zotavit ze sobotního pádu z Karlova mostu do studené Vltavy, která měla teplotu asi jen 10 °C. Podle svědků záchrana trvala dlouho, ač byla poblíž loď. Jenže z ní pomoc dlouhé minuty nepřišla. Tříska se zřítil do vody krátce po čtvrté hodině odpoledne. V 16:03 svědci volali záchranku.

Až po dlouhých 10 minutách, tedy v 16:13, za ním skočili polští turisté Jaroslaw Jasita (40) a Jaroslaw Ruda (39). Prý byli připraveni dříve, jenže posádka jim dala zákaz. „Jednoduše proto, že vůdce plavidla za lidi na lodi zodpovídá. Když mu někdo skočí do vody, je to hrozný malér. Předpokládám, že nějakou dobu trvalo, než se zjistilo, že to jsou záchranáři. A pak už to bylo na úvaze kapitána,“ řekl Aha! muž, který přímo s lodí s názvem Labe pět let plul. To potvrzuje i Hynek Beneš ze Státní plavební správy. „Je to tak. Kapitán zodpovídá za lidi. Na druhou stranu, pokud někdo nerespektuje jeho pokyny, nemůže za to nést odpovědnost,“ řekl Aha! Beneš. Podle něj předpisy v plavbě vůbec neřeší, co se má v takové situaci dělat. „My jsme kompetentní řešit jen to, co stanovují pravidla plavebního provozu a zákon o vnitrozemské plavbě. Například nehodu. Tohle je ale jiná situace. Tohle musí řešit policie, jestli došlo, nebo nedošlo k porušení obecných předpisů včetně podmínek pro poskytnutí pomoci,“ tvrdí Beneš.

Podle bývalého lodníka z lodi Labe kapitán už tak dost riskoval. Pod Karlovým mostem je pouze jedno místo, kudy proplouvají větší lodě. Je v něm oboustranný provoz. Mají tam povolený ponor 1,8 metru. Jinak je mělčina. „Loď mohla narazit a lidé na ní se mohli zranit. Navíc to trvalo tak dlouho, protože s lodí se na takovém místě špatně manévruje. Jsou tam spodní proudy a nikdy nevíte, kam vás to hodí, nebo se do lodi může opřít vítr,“ vysvětloval zkušený lodník, který upozornil, že v místech, kde byl Jan Tříska, je hloubka 50 až 70 centimetrů. „A taková loď plná lidí má ponor 80 centimetrů až metr. Být tam menší loď, lépe by manévrovala a mohla se k panu Třískovi dostat,“ říká. Podle něj jsou pro takové případy na lodi záchranné kruhy, ale tentokrát použít nešly. „Bylo to daleko, navíc tam jsou spodní proudy. Kruh by nepomohl,“ myslí si.

Spása nepřišla ani shora

Mnohé napadne, proč pomoc nepřišla shora, z mostu. Podle záchranářů by šlo o nerozum i v případě zkušeného profesionála. Most je vysoký 14 metrů a hloubka pod ním jen 50 až 80 cm.



Přečtěte si
-bello-
28. 9. 2017 • 22:30

Myslela jsem, že tam je větší hloubka. Chudák kapitán. Co jsou spodní proudy a jak riskantní byl skok těch Poláků ví každý vodák. Včera jsem zahlídla v TV pořad o Třískovi.Já ho měla ráda.Tohle je tragédie starého člověka co si asi netroufnul říct nahlas, že Amerika není všechno a že doma měl přece jen tady.Vybral si ale špatný místo.Karlův most a Praha nám nepatří.Je to samý cizák, což jeho Havel s Dalajlámou fakt nedomysleli. Kdo není světoběžník, musí Prahu milovat. Jenže Prahu začal milovat zejména ten Západní sajrajt, co se doma bojí, valí se k nám a válcuje nás. 7 milionů ubytovaných v hotelech a mnohem víc přes airbnb ročně na 1 Pražíka moc! Možná došlo Třískovi, že ta multikulti Praha už není sladká a útulná, ale uřvaná , plná zblitků a hov... Štvou mě skokani všeho druhu .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.