Zpověď statečných polských záchranářů, kteří tahali Třísku (†80) z Vltavy: NIKDO NÁM NEPOMOHL! Ani lidé v uniformách... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zpověď statečných polských záchranářů, kteří tahali Třísku (†80) z Vltavy: NIKDO NÁM NEPOMOHL! Ani lidé v uniformách...

Dva duchapřítomní muži, kteří za topícím se Třískou skočili do ledové vody.
Dva duchapřítomní muži, kteří za topícím se Třískou skočili do ledové vody. (Osobní archiv pánů Jasita a Ruda.)

Na tenhle výlet do smrti nezapomenou! Byli to právě oni – dva polští turisté a důlní záchranáři Jarosław Jasita (40) a Jarosław Ruda (39), kteří se bez rozmýšlení vrhli do studených vln Vltavy, vytáhli bezvládného Jana Třísku (†80) do lodě a pokoušeli se ho oživit.

Do Prahy přijeli autobusem, na klasický zájezd z práce. Předposlední den pobytu měli naplánovanou plavbu lodí po Vltavě. Pohoda s vyhlídkou na panoráma Hradčan ale brzy skončila. „U Karlova mostu jsme slyšeli výkřiky o pomoc, které přicházely shora. Lidé tam mávali rukama. Nejprve jsme nechápali, co se děje. Pak jsme uviděli tělo, které se v proudu zachytilo o jeden z pilířů,“ popsali deníku Aha! sled děsivých událostí.


Kapitán mlčel
„Shodili jsme ze sebe nějaké oblečení a chtěli skočit do vody. Posádka nás nejprve chtěla zadržet, že je to příliš nebezpečné. Obrátili jsme se tedy na kapitána, a když ten mlčel, brali jsme to jako souhlas k akci,“ vyprávěli deníku Aha!. Drama dál pokračovalo. „Muž ležel bez známek života na hladině. Obrátili jsme ho obličejem nahoru, popadli pod rameny a plavali jsme s ním k naší lodi. Když jsme ho vytáhli na palubu, nejevil známky života, v obličeji byl sinalý,“ řekli Aha!
Voda 10 stupňů
„Asi patnáct minut jsme ho resuscitovali. Jeden z nás mu dával masáž srdce, druhý umělé dýchání. Pak mu naskočilo srdce, obrátili jsme ho na bok, aby se mu lépe dýchalo,“ popsali deníku Aha! Poláci, kteří shodou okolností ve městě Rybniku pracují jako záchranáři na dole Rydułtowy. Voda ve Vltavě prý byla studená, podle nich neměla víc než 10 stupňů Celsia.
Velké překvapení
Mrzelo je, že jim nikdo nepomohl, ačkoli kolem nich stáli i nějací lidé v uniformách (neznají naše reálie, takže nevědí, kdo to byl). „Pak už přijela i policie a záchranka. Zdravotníci muže připojili na přístroje a odvezli ho do nemocnice. Nás potom vyslechla policie,“ vypověděli polští hrdinové. O tom, že jde o významného českého herce, se dověděli až druhý den z online zpravodajství. Po návratu domů je čekalo velké překvapení – o jejich příběh se začala zajímat i polská média. SVĚDCI: 5 MINUT SE NIC NEDĚLO!
Podle jednoho z prodejců na mostě pár metrů od topícího se herce zastavila loď s turisty. „Nikdo se neměl k tomu, aby tam skočil, jsme na ně z mostu začali křičet,“ vzpomíná na temné chvilky. „Nejméně pět minut jen stáli a koukali! Přitom od něj byli možná metry. Až když jsme jim začali nadávat, někdo pro něj skočil,“ dodal zdrcený muž. „Kdyby se někdo odhodlal skočit za ním hned, nemuselo to tak dopadnout,“ jsou přesvědčení prodejci.

 



Přečtěte si
lokii
27. 9. 2017 • 01:21

Jsou to fakt statecni lide - voda studena, oni na dovolene a nevahaji pomoci. A skakat z parniku - to je samo o sobe velka odvaha a clovek musi vedet, jak skocit a kam. Tem patri velke uznani.

-bello-
26. 9. 2017 • 22:33

dutch

-bello-
26. 9. 2017 • 22:29

Skákat z parníku je šíleně riskantní, Vltava tam má proud i víry a voda je ledová.Zachránit Třísku z takové výšky skoku, kdy padal jak pytel volným pádem by byl zázrak.Je možné vypočítat jakou silou dopadl, ale v každém případě je to síla pro tělo destrukční .Na Vltavě je neustále v pohotovosti městská říční policie.Denně je vídám a pečlivě povodí hlídají.Nikdo je nezavolal? Všichni, kdo si dovolují kritizovat, že tam nikdojiný neskočil jsou volové .A Poláci ať do toho netahají kapitána.Ten jim skok zakazovat asi nemohl, ale jestli skočili dřív, než stihnul zastavit lodní šroub, pak jsou to volové taky!

majojo
26. 9. 2017 • 08:58

Dobrých osm minut se nic nedělo? Mezitím se ti Poláci dohadovali s posádkou, jestli můžou jít na pomoc nebo ne. A prodejci z mostu nadávali a gestikulovali, místo aby sami něco dělali, třeba volali policii. Nechce s mi věřit, že by se k tonoucímu nedalo dostat i loďkou ze břehu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.