Modelka Marta Richterová: Sláva, ctitelé i vyhrožování. Teď z toho chci ven! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Modelka Marta Richterová: Sláva, ctitelé i vyhrožování. Teď z toho chci ven!

Marta Richterová  se po vzoru své matky chtěla věnovat herectví. Nakonec ji však zlákal modeling.
Marta Richterová se po vzoru své matky chtěla věnovat herectví. Nakonec ji však zlákal modeling. (: Jaroslav Benda, archiv Marty Richterové)

V Praze na diskotéce ji doslova ulovila francouzská módní agentura, a tak zamířila rovnou do Paříže. Modelka Marta Richterová (29) se nakonec proslavila hlavně v Itálii a ve Španělsku. Získala si přezdívku chameleon, to proto, že na každé fotografii vypadá jako docela jiná dívka. Po deseti letech mezi topmodelkami se teď Marta chce vrátit domů.

Pohled do světa modelingu

A nebojí se mluvit o tom, jak to ve světě krásných žen ve skutečnosti chodí.

Z diskotéky rovnou do Paříže
Když si jako devatenáctiletá vyšla v Praze na diskotéku, netušila, jak dalece jí tenhle nápad změní život. Byla nenalíčená, vlasy sčesané dozadu, na sobě vytahaný svetr. I tak si jí na vinohradském parketu všimli zástupci pařížské módní agentury, zastupující mimo jiné i slavnou modelku Claudii Schiffer (36). Marta dostala nabídku k angažmá v Paříži, ale kariéra modelky ji příliš nelákala. Odmalička se po vzoru maminky chtěla věnovat divadlu. Nakonec ji ale přemluvili a móda příštích deset let určovala způsob jejího života. „Vůbec jsem o to nestála, nevěděla jsem ani, jak důležití lidé ze světa pařížské módy mě oslovují. Na casting, kam se ostatní modelky dostavily s booky (album s fotografiemi, tedy jakási prezentace osoby modelky – pozn. redakce) jsem přišla bez fotek, neměla jsem ani podpatky, ani minisukni. Přesto vybrali jen mě,“ vzpomíná na vstup do světa modelingu půvabná Marta.

Pohádkový rozjezd
Při cestě do Paříže počítala s tím, že nejpozději do měsíce bude zpátky doma. Byla nezkušená a s úspěchem v zahraničí vůbec nepočítala. Nevrátila se, svět jí naopak padl k nohám. Po čase dostala nabídku od prestižní agentury z Milána. Pro svůj proměnlivý zjev dostala u lidí z branže přezdívku chameleon. Na pěti různých fotografiích totiž vypadá po nalíčení pětkrát jinak, že by ji ani zkušený kriminalista nepoznal. V Barceloně a Madridu se v průběhu let stala hvězdou první velikosti a její tvář můžeme i dnes spatřit nejen na městských autobusech a billboardech. Poznala osobně španělskou královnu, lidé ji zastavovali na ulici, v televizi měla vlastní pořad. „Dokonce jsem dostala nabídku, zda chci natočit CD se slavným španělským zpěvákem a hercem Tonym Morlou. I když nejsem žádná zpěvačka, duety měly velký úspěch,“ směje se modelka.

Hvězda španělského divadla
Na základě obrovské popularity oslovili Španělé Martu s nabídkou, po které toužila už jako malá holka v Praze. Ve státním divadle byla obsazena do jedné ze dvou hlavních rolí hry, která se stala trhákem. Marta hrála v divadle, jezdila po světě a díky modelingu poznávala místa, kam by se normálně nikdy nedostala. Mnohdy byla pro změnu postavena do situace, kdy jí do smíchu zrovna nebylo. Například při fotografování na slonovi, ze kterého měla nemalý strach. Podobně se musela občas zachovat i v situacích, kdy jí například na předváděcím molu spadl vrchní díl oblečení. Měla však štěstí na seriózní lidi okolo sebe a nikdy se nesetkala s obtěžováním. Jen závist některých neúspěšných modelek se občas projevila. „Nikdy to ale nepřesáhlo rozumnou mez v podobě nějakých naschválů v době přehlídky,“ komentuje nepřejícnost některých kolegyň Marta.

Touhou posedlý ctitel
Stálé cestování se podepsalo i na modelčině osobním životě. Kromě čtyřleté známosti, která je už minulostí, se v jejím životě objevilo několik dalších nápadníků. Mezi vytrvalé zájemce o krásnou Češku patřil například multimilionář, kterému její přátelé přezdívali pro jeho egyptský původ Dodi 2 (podle snoubence princezny Diany). Byl napůl Ital, vlastnil jachtu a stále jí byl v patách. Neuspěl, podobně jako jeden vážený a pohledný španělský architekt, který sledoval Martu téměř na každém kroku. Stále jí telefonoval a psal milostné dopisy. Jeho zamilovanost se stala posedlostí a v průběhu času z něho šel doslova strach. „Posílal mi fotografie ze svého bytu, na kterých byly na zdech rozvěšené moje plakáty a kolem hořící svíčky. Nabízel mi sňatek a když jsem odmítala, začal vyhrožovat, že bych nemusela mít pořád tak hezkou tvář,“ vzpomíná na jinak uznávaného architekta Marta, která se kvůli němu na doporučení policie raději přestěhovala.

Únava jí zachránila život
I když život české modelky v cizině probíhal jen ve znamení úspěchů, na jeden smutný okamžik do smrti nezapomene. Když před rokem a půl předváděla na vyhlášené třídě v egyptském Sharm El Sheiku kolekci plavek, netušila, jak blízko byla ten den smrti. Ještě tu noc došlo v místě ke dvěma teroristickým útokům a výbuchy měly na svědomí desítky mrtvých, včetně turistů. „Tenkrát jsem měla nad sebou svého anděla strážného. Do hotelu, který zmizel po výbuchu bomby, jsem měla jít v té době na večeři. Po celodenním focení jsem se však necítila dobře, byla jsem dost unavená. Tak jsem večeři vypustila,“ vzpomíná na osudnou noc Marta. „Byla to strašná hrůza, houkání sanitek, ranění, mrtví… Došlo mi to vše až mnohem později,“ dodává smutně a jinak stále veselý výraz v jejích očích na chvíli mizí.

Po deseti letech ve světě chce Marta zůstat natrvalo doma a žít zase normálním životem, odložit kufry a vypadnout z nepřetržitého koloběhu modelingu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.