Josef Rychtář: Exekuční dražba domu! Darinu čeká peklo?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Josef Rychtář: Exekuční dražba domu! Darinu čeká peklo?!

Vila Helenka potřebuje velkou investici do oprav.
Vila Helenka potřebuje velkou investici do oprav. (archiv Blesku)

Prakticky neprodejný je podíl Josefa Rychtáře (59) ve vile v Říčanech, který jde do dražby kvůli dluhu 150 000 Kč. Podle toho, co tvrdí jeho exmanželka Darina Nová (59), kdo ho koupí, získá jen část z každé místnosti a ne jeden obyvatelný prostor. A to se týká i domku, který vdovec po Ivetě Bartošové (†48) obývá.

„Pan Rychtář nemá ve svém výlučném vlastnictví žádný celek,“ okomentovala Darina celou záležitost ohledně exekutorem nařízené dražby. Vše řeší se svými právníky, proto se k tomu nechce více vyjadřovat. Z dostupných informací, které má deník Aha! k dispozici, je ale jasné, že nebylo nijak určeno, jak se bude Rychtářův podíl užívat.

Nejde rozdělit
Vdovec po tragicky zesnulé zpěvačce má tak z každého pokoje, prostoru, a dokonce i domku, kde sídlí jeho bezpečnostní agentura, jen zlomek plochy, konkrétně pět čtyřiadvacetin. Ani podle zápisů soudních odhadců není v současné době majetek ideálně rozdělený. Rychtář by tak správně neměl obývat ani celý domek. I toho větší část patří Nové a měla by tam mít přístup. A protože jde právě tato část už 17. října do elektronické dražby, je i za vyvolávací cenu 800 000 Kč prakticky neprodejná.

Neobyvatelný
Podle katastru nemovitostí jsou Darina Nová a její starší syn majitelé více než tří čtvrtin všech prostor vily Helenka. „Ten, kdo by vydražil Rychtářův podíl, by tak v praxi mohl mít například pár metrů z ložnice paní Nové, kuchyně nebo toalety. A tak se nedá s nikým cizím bydlet pod jednou střechou,“ prozradil človek blízký Rychtářově exmanželce.

V žalostném stavu

Jak se může navíc každý přesvědčit na realitním serveru, vila Helenka není v dobrém stavu. Střechou zatéká, zdi jsou v některých pokojích vlhké s plísní, a proto musí případný zájemce o Rychtářův podíl počítat také s velkou investicí do oprav.

 Právník Černý: O všem nakonec rozhodne soud

Jaká jsou práva nového majitele? Patří mu ideální část majetku, jakým způsobem s ním může nakládat? Na to jsme se zeptali právníka Jana Černého.

Je možné, aby do domu běžně docházel, aby v něm bydlel?
„Může užívat majetek a má hlasovací právo, ale většina těch případů končí u soudu. Dostane se do stejné prekérní situace jako původní majitel – všechno vlastně patří všem. Podle mého názoru jsou tak možné jen dvě cesty – dohoda, nebo soud, který rozhodne o tom, jakým způsobem bude s majetkem nakládáno...“

Jaké jsou povinnosti nového majitele? Musí přispívat na opravu domu?
„U některých věcí je to naprosto jednoznačné. Pokud se bude opravovat třeba společná střecha, je naprosto vymahatelné, aby ten podílník přidal na opravu podle velikosti svého podílu. Ale tady se opět bude narážet na problémy. Pokud například bude potřeba opravit dveře, on může argumentovat, že je nepoužívá. Je to dáno tím, že není jasné, která část domu mu patří. Donutit ho k plnění povinností lze po předběžné žalobě, která by se mu měla doručit.“


Jak si může stávající majitel domu bránit své soukromí? Může novému majiteli části zabránit v přístupu do domu?
„Žádný způsob neexistuje. Buď se dohodnou, nebo nastupuje soud.“

Jak postupovat, pokud se část domu prodá? Existuje něco jako určovací žaloba na to, kdo kam může a kam ne?
„Doporučuji, aby si sedli ke stolu, vytvořili mezi sebou dohodu a tu realizovali. Anebo aby vše převedli na konkrétní vlastnictví jednotlivých prostor i se záznamem v katastru nemovitostí.“

Existuje soudní možnost zbavení spoluvlastnictví? Třeba na základě povinného vyplacení protistrany?
„Ano, existuje. Soud může dojít k závěru, že dům by se měl prodat a podíly vypořádat. Moje zkušenost je taková, že pokud jsou dva majitelé, soud může rozhodnout o tom, že jeden majitel přepustí svůj podíl druhému majiteli. A ten, který v domě zůstává, tak vyplatí toho, který odchází.“

 Josef Rychtář u soudu s exmanželkou Darinou.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
demonxxx
22. 9. 2017 • 08:46

To jsou zase bláboly, jak může nějaký analfabet napsat, že právě do dražby jde pouze část, kterou psychopat Rychta užívá. Darina má jedinečnou příležitost to koupit pod cenou v dražbě za 800 tisíc, EX 150 tisíc a ten bulvární prostitut dostane 650 tisíc a odchod na párek.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.