Druhá série První republiky: Hvězdy v autech za miliony! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Druhá série První republiky: Hvězdy v autech za miliony!

První republika II
První republika II (Česká televize)

Už dnes se na obrazovkách České televize objeví premiérový díl druhé série První republiky. Vedle známých tváří se v dalších třinácti dílech objeví nově Anna Fialová (22) či Vladimír Polívka (28). Bývalá hvězda Tvojí tváře a syn valašského krále neměli o adrenalin na place nouzi.

Postava Ireny Valentové zbožňuje auta a je zapálená do automobilových závodů, stejně tak i mladý poručík Jan Andrle. Díky lásce k rychlým vozům si oba představitelé mohli vyzkoušet, jaké to bylo sedět za volantem ve 30. letech.

Nutná kaskadérka
„Řídilo se dobře, ale měla jsem z toho veterána taky trochu strach a respekt. Před natáčením jsem absolvovala jen jednu malou zkoušku, kde mi pan majitel ukázal, kde a jak se ovládá. A v den natáčení jsem dostala třicet minut, kdy jsem si zkoušela rozjezdy,“ svěřila Fialová.

Podle zjištění Aha! auto řídila pouze v dojezdech, rychlou jízdu nechala raději kaskadérce. „Pokud s vozidlem potřeboval jet rychle herec, tak byl použit dubl,“ svěřil sběratel historických automobilů Jaroslav Šebek.

Strach o auta
„Samozřejmě, že jsem měl obavy, proto jsem se to snažil eliminovat tím, že s vozidly většinou jezdili naši lidé, kteří jízdu s veterány výborně ovládají,“ dodal sběratel, jehož vozy dosahují milionových cen. „ Bugatti 37 A z roku 1928, ve kterém se v seriálu závodilo, se pohybuje cenově do patnácti milionů korun. Sportovní roader Wikow 7, který Anička také řídila, má hodnotu od pěti milionů výš,“ prozradil Šebek.

Nejdražší auto
Na natáčení bylo zapůjčeno na 20 kusů historických vozidel. Jedním z nejdražších byl závodní vůz Imperia GP z roku 1929. „Tento vůz je unikát. Belgická Imperia totiž vyrobila pouze tři kusy.

Je to sběratelský kousek a auto se normálně nedá zakoupit, je tudíž těžké odhadnout hodnotu, ale určitě by se mohla pohybovat od patnácti milionů korun výš,“ svěřil sběratel Jaroslav Šebek. S tímto vozem se kvůli jeho jedinečnosti před kamerami raději nejezdilo.

Batěk bez řidičáku
Herec Pavel Batěk (42) neboli legionář Martin Klouda si řízení veteránů také vyzkoušel, navíc bez řidičáku! Před nedávnem o něj totiž přišel. „Mě baví strašně řídit a tím spíš, že mi na půl roku nebo na rok vzali papíry a tam jsem si to mohl dovolit bez nějakých problémů, a ještě k tomu řídit historický vozy,“ svěřil se nedávno herec.

NOVÉ TVÁŘE - KDO JE KDO 

Irena Valentová  - Anna Fialová (22)
Mladá dáma, která vzdoruje všem okolo sebe. Nejenže si prosadí závodění v autech, což v té době byla téměř výhradně mužská záležitost, navíc se sbližuje s mužem, o kterém nemá ani tušení, jak moc může být nebezpečný.

Jan Andrle - Vladimír Polívka (28)
Poručík, vojenský kartograf hrdý na vojenskou minulost své rodiny. Idealista, který zjišťuje, že pravda o jeho otci může být krutější, než si kdy dokázal představit. Celý jeho život se začne komplikovat láskou k mladé a divoké Ireně, kterou potká.

Eliška Toufarová - Brigita Cmuntová (23)
Eliška studuje medicínu, vdala se za lásku z dětství Vojtu Toufara, který se stal policistou. Stejně jako pro sestru Irenu ani pro Elišku není snadné uspět v oboru, kde jsou výhradně muži. Navíc Elišku stále pronásleduje její »prokletí« z dětství.

Vojta Toufar - Bořek Joura (26)
Mladý ambiciózní muž, který neposlechl rodiče, nezůstal na statku, ale odešel do Prahy, aby udělal kariéru u policie. Kdyby věděl, že se jeho první velký případ bude týkat rodiny Valntů a jeho Elišky, možná by v Břežanech zůstal.

Marie Průchová - Kristýna Boková (36)
Guvernantka, která se stará o malého Jakuba Valentu a učí hrát na klavír Irenu. První člověk, který je na Jaroslava po jeho návratu milý. První žena, která se na něho po osmi letech ve vězení usměje. A i když tomu společenská pravidla brání, Marie Jaroslavovu lásku opětuje.

Hans von Lippi - Stanislav Majer (39)
Tvrdý obchodník, nejmladší syn z bohaté a významné německé rodiny, který si do Čech přijel pro ostruhy. Podniká v dopravě, takže se jeho zájmy brzy střetnou se zájmy rodiny Valentů. Místo kompromisů raději přijme válku, kde vyhrát může jenom jeden.

Káry v muzeu
Automobily, které se v druhé řadě První republiky objeví, můžete už tento víkend vidět na historické jízdě do vrchu Jíloviště na pražské Zbraslavi. V sobotu se tam uskuteční jízda o pohár Elišky Junkové a v neděli se koná výstava vozů v Jílovišti a poté v Dobřichovicích.



Přečtěte si
vilaamalka
29. 9. 2017 • 10:48

Česká televize neví co s penězi, tak točí ho-vadiny

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.