Květa Fialová (88): Osm let jí zmizelo z paměti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Květa Fialová (88): Osm let jí zmizelo z paměti!

Přestože Květa Fialová oslavila už 88. narozeniny, v duchu stále žije v době, kdy byl prezidentem ČR Václav Klaus (76).
Přestože Květa Fialová oslavila už 88. narozeniny, v duchu stále žije v době, kdy byl prezidentem ČR Václav Klaus (76). (Alexandr Malachovský)

Osm let jí zmizelo z paměti! Přestože Květa Fialová oslavila už 88. narozeniny, v duchu stále žije v době, kdy byl prezidentem ČR Václav Klaus (76). Jinak ale nezapomenutelná Tornádo Lou z filmu Limonádový Joe nezahálí ani v průhonickém Alzheimercentru, které je už dva roky a čtyři měsíce jejím domovem.

Herečka si nemůže vynachválit, jak skvěle se tam o ni personál stará. Dokonce se scenáristou a režisérem Martinem Slunečkem (65) napsala knihu receptů! „Už dlouho jsem věděl, že Květa v sobě nosí nejen herecký poklad, ale také, že je vynikající kuchařka.

Často jsme o tom hovořili, a tak přišla ke slovu varianta knihy, vlastní a současně životopisná kuchařka,“ řekl deníku Aha! spoluautor Prostonárodní kuchařky, jejímiž kmotrami se staly herečky a zároveň nejlepší kamarádky Fialové Naďa Konvalinková (66) a Dana Batulková (59).

Role si pamatuje

Režisér také prozradil, jak je to s Květiným onemocněním. „Před třemi lety se její herecká dráha uzavřela. Prodělala a přechodila těžký infarkt a pak jí začala selhávat krátkodobá paměť,“ zavzpomínal Slunečko.

Herečka si prý nepamatuje posledních osm let svého života! „Má stále za to, že je jí osmdesát! Když podepisovala novou knihu, tak stále nechtěla věřit, že už je rok 2017. Myslí si, že prezidentem je pořád Klaus,“ svěřil Aha! spoluautor kuchařky. „Své role si ale pamatuje dokonale!“ dodává Slunečko.

Jídlo mluví k duši

Květa Fialová byla mezi svými kolegy vyhlášená kuchařka. „I když jsem prožila hodně času na jevišti a na cestách s divadlem, na vaření jsem si vždycky našla čas. Jídlo totiž mluví k duši,“ píše ve své nové knize. „Tělo je propojené s duší, a když jíte dobré jídlo, pohladíte si ji. A když se přejíte, duše hyne,“ dodává.

TRHANEC S MALINAMI ( pro 2 osoby )

Potřebujete:
½ litru mléka
4 vejce
200 g dětské krupičky
3 lžíce cukru
40 g másla
špetku soli
2 lžíce řepkového oleje
rozvařené maliny nebo borůvky

Postup: Rozbijeme vejce a oddělíme žloutek a bílek. V mléce rozšleháme krupici společně se žloutky, solí a cukrem. Z bílků vyšleháme sníh (přidáme špetku soli) a smícháme s těstem. Nalijeme naběračkou na pánev a smažíme dozlatova na řepkovém oleji. Vidličkou roztrháme a servírujeme s rozvařenými malinami nebo borůvkami a zakysanou smetanou.

DRŠŤKOVÁ Z HLÍVY ( pro 4 osoby )

Potřebujete:
500 g hlívy
2 cibule
2 lžíce červené mleté papriky
špetku chilli
2 lžíce sušené majoránky
2 stroužky česneku
3 lžíce řepkového oleje
sůl
asi litr zeleninového vývaru

Postup: Nakrájíme dvě cibule na malé kousky, hlívu můžeme nakrájet na kousky větší. Na řepkovém oleji necháme zpěnit cibuli, majoránku a zasypeme nakrájenou hlívou. Osolíme a chvíli dusíme. Pak přidáme sladkou mletou papriku, podusíme už jen krátce, aby paprika nezhořkla a zalijeme půl litrem vařicí vody nebo zeleninovým vývarem a povaříme. Když hlíva změkne, ve troše studené vody rozkvedláme jednu až dvě lžičky hladké mouky a nalijeme ji do polévky. Zamícháme a povaříme ještě několik minut. Nakonec dochutíme majoránkou s utřeným česnekem a solí... Musíme počítat s tím, že hlíva úplně nikdy nezměkne, měla by být křupavá...

ZELENINOVÝ VÝVAR: Připravíme ze dvou mrkví, dvou petrželí a poloviny celeru. Můžeme přidat kousek pórku a jednu cibuli a rajče, špetku soli a polévkové bylinky (třeba sušenou petržel a libeček). Přivedeme do varu a necháme vařit nejméně hodinu. Pak přecedíme a máme vynikající základ.

BAKOŇSKÉ KOTLETY (pro 4 osoby )

Potřebujete:
4 vepřové kotlety
30 dkg žampionů
20 dkg slaniny
2 menší cibule
2 lžíce řepkového oleje
mletou červenou papriku
2 dcl sladké smetany
čerstvou petrželku
sůl

Postup: Vepřové kotlety potřeme olivovým olejem a zprudka opečeme na teflonové pánvi tak, aby se maso zatáhlo. Osolíme a přendáme na misku. V tlakovém hrnci zpěníme na oleji cibuli, na větší kostičky slaninu a žampiony. Osolíme a chvíli podusíme, přidáme mletou papriku a jen krátce dusíme. Pak přidáme maso, podlijeme šálkem vývaru, tlakový hrnec zavřeme a povaříme asi deset minut pod tlakem a necháme dojít. Do sklenice nalijeme sladkou smetanu, přidáme dvě lžičky hladké mouky a vidličkou pečlivě rozmícháme. Smetanu nalijeme do tlakového hrnce a ještě několik minut povaříme. Podáváme s vařenou rýží a čerstvou petrželkou.

Na video s Fialovou se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
aveneta
8. 9. 2017 • 09:46

Fialová.....ona byla řekněme "podivín" i v mladším věku

-bello-
7. 9. 2017 • 23:42

Je mi jedno , co je s Fialovou.Zprotivila se mi a jestli měla velký herecký talent, tak to jsem nepostřehla.Zaregistrovala jsem jen, že byla hezká a měla " telecí " pohled

defakto
7. 9. 2017 • 19:08

... odkud máte ty recepty , pochybuji že od paní Fialové ! Ta už dávno nic nevařila , ještě když bydlela ve svém bytě často říkala v různych rozhovorech , že ona už nic nevaří , prý jí stačí když si veme na jídlo suchý brambor , nebo kedlubnu , nebo kousek chleba a že jí to stačí .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.