Vlna teroru v Katalánsku: Po masakru v Barceloně přišla ještě noční střílečka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vlna teroru v Katalánsku: Po masakru v Barceloně přišla ještě noční střílečka!

Lidé truchlí za oběti útoku v centru Barcelony
Lidé truchlí za oběti útoku v centru Barcelony (Reuters)

Jeden útok nestačil, pár hodin po zavraždění nejméně 14 lidí na rušné třídě La Rambla teroristé podnikli v letovisku Cambrils další útok. A mohlo být ještě hůř, jenže plán zabíjet propanbutanovými bombami jim nevyšel!

Policie španělského regionu Katalánsko má plné ruce práce – ukázalo se, že pohotovost po barcelonském útoku není marná. Jen díky ní se podařilo zamezit většímu krveprolití. Ve Cambrilsu, kam je to z Barcelony směrem na jih asi 120 km, se totiž scénář málem opakoval! Do lidí po půlnoci najíždělo malé Audi A3 a šest jich srazilo. Bleskurychle však zasáhli ozbrojení policisté.

Jednoho z nich sice teroristé také srazili, ale jeho pohotový kolega čtyři útočníky zastřelil, když se s noži, mačetami a opásaní falešnými výbušnými pásy sápali z na střechu převráceného auta. Pátý terorista chvíli prchal, záhy ho ale také postřelili a zatkli. Zemřel za pár hodin, stejně jako jedna z jeho obětí.

Vražedný plyn
Policie tento případ rychle spojila s barcelonským útokem, přibyla ale ještě další kapitola hrůzného příběhu. Už den před tím vyletěl v Alcanaru, což je městečko o dalších 80 kilometrů jižněji, do povětří dům. Napřed to vypadalo jako nehoda – unikající plyn. Pak ale vyšlo najevo, že plyn pocházel z až dvaceti tlakových lahví – ty zřejmě teroristé chtěli nacpat do dodávky, kterou vraždili v Barceloně.

Naštěstí jim vybuchly předčasně a ne v centru katalánské metropole...
Jednoho člověka to stálo život, není ale jasné, zda někoho z členů teroristické buňky nebo nevinného kolemjdoucího.

To je hlavní podezřelý!
Moussa Oukabir Soprano (17 či 18)
- Žije v Barceloně, nedávno byl v Maroku.
- Dosud neměl problémy s policií.
- Zřejmě řídil dodávku, která vraždila na Ramble.
- „Být králem světa, ze všeho nejdřív zabiju všechny bezvěrce a nechám jen muslimy,“ hlásal už dva roky zpátky.

- Jeho staršího bratra Drisse Oukabira (28) zadržela policie už ve čtvrtek. Tvrdí, že mu Moussa ukradl doklady (našly se v dodávce), na které si zřejmě půjčil dvě dodávky. Jednu z nich použil...

- Původně měl v plánu najmout si velký nákladní vůz s tím, že ho napěchuje výbušninami. Na takový vůz ale neměl požadované řidičské oprávnění, plynové bomby navíc řízením osudu vybuchly už den před útokem a zbořily dům v Alcanaru.

Na videa z útoku se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.