Karel Gott (78): Dar zesnulému příteli... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Karel Gott (78): Dar zesnulému příteli...

Karel Gott je třída!
Karel Gott je třída! (Martin Hykl, Pavel Machan)

Tohle by jeho nedávno zesnulého kamaráda a řidiče Oldu Havránka (†78), který podlehl rakovině, dojalo! Karel Gott (78) totiž po dlouhé době navštívil obec, kde vyrůstal, a kde nechal milovaného parťáka pochovat do hrobu svých rodičů. Újezdu u Svatého Kříže na Plzeňsku se navíc rozhodl věnovat balík peněz na vybudování dětského hřiště. 

Mistr do Újezdu, kam jako kluk jezdíval za prarodiči, přijel podle informací Nedělního Aha! na konci července. Setkal se tam se svojí sestřenicí Hankou (72), která v domě po jejich babičce a dědovi žila právě s Oldou Havránkem, jehož byla družkou.

„Slyšel jsem, že se byl podívat na hrobu svých rodičů, na kterém je od července ve schránce urna s pozůstatky pana Havránka. To byl skvělý člověk. Pan Gott udělal to nejlepší co mohl, aby Olda zůstal v obci, kterou tolik miloval,“ řekl Nedělnímu Aha! jeden z místních, kterého jsme potkali u hřbitova.

Hodně pomáhá
Od obyvatele Újezda jsme se také dozvěděli, že zpěvák obci řadu let pomáhá. A udělal to i nyní. „Dal 250 tisíc korun na vybudování hřiště pro děti,“ prozradil. „Ano, požádali jsme ho o to. Původně šlo o menší částku, ale pak se Gott rozhodl věnovat čtvrt milionu,“ potvrdila starostka obce Alena Manková.

V minulosti už podle ní Karel poslal místním dětem do školy plyšáky. S manželkou Ivanou (41) a dcerkami Charlottkou (11) a Nellinkou (9) se pak párkrát zúčastnil místních karnevalů a několika společenských událostí.

Znali se 60 let
Gott se znal s Havránkem přes 60 let. Seznámili se v tehdejší pražské kavárně Alfa, kde Karel zpíval, a kde si Olda přivydělával jako pianista. V roce 1984 se Havránek přes zpěváka poznal s jeho sestřenicí Hankou, se kterou následně začal žít.

Část týdne trávil v pražském bytě (podle toho, kdy ho Gott potřeboval kvůli řízení), část na chalupě v Újezdu, kde Slavíkova sestřenice žije. Natrvalo se do vesničky blízko Rokycan odstěhoval Olda v roce 2014, kdy prodělal mrtvici a přestal pro zpěváka pracovat.

Stihli se usmířit
Oldu velmi trápilo, když kvůli zdravotním poblémům nemohl pracovat s Karlem. „Odloučili jsme se a velmi málo se vídali. To mě moc trápilo,“ řekl před smrtí. „Usmířilo nás až mé onemocnění, Karel tady za mnou byl.

Je to moc hodný kluk,“ dodal Havránek v Nemocnici Na Pleši, kde v pondělí 5. června vydechl naposledy. Zabila ho rakovina kostí s metastázemi do celého těla, kterou mu lékaři v březnu diagnostikovali.

Tajemství poslední návštěvy
Gott byl v Újezdu před letošní červencovou návštěvou naposledy loni v srpnu. Za Oldou a sestřenicí Hankou přijel po vyčerpávajícím boji s rakovinou mízních uzlin. „Ta návštěva ale byla jiná, než jakékoliv předtím.

Karel byl jiný, neustále opakoval, že vše je teď jinak, a že už to nebude jako dřív. Poprvé přijel bez svých dcer, které sem jindy brával,“ svěřil Nedělnímu Aha! na smrtelném lóži Olda.

Na video s Gottem se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
adinaha
13. 8. 2017 • 11:50

Jak je vidět, máte opět aktuální informace - ano, pan Gott obci opravdu pomáhá a navštěvuje ji, ale finanční dar na vybudování dětského hřiště věnoval již v roce 2013, kdy bylo toto hřiště otevřeno a sám mistr se tohoto otevření účastnil. Stačilo by podívat se na stránky obce, ale to už je nad síly vašich redaktorů....

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.