Herec Václav Postránecký (73): Zákeřná nemoc žil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Herec Václav Postránecký (73): Zákeřná nemoc žil!

Herec si nemoc způsobil sám při dávném stěhování.
Herec si nemoc způsobil sám při dávném stěhování. (Foto Aha! – David Kundrát, TV Prima)

Stačil jeden neopatrný pohyb a následky si Václav Postránecký (73) nese sebou už několik let. Oblíbený herec a moderátor musí být nanejvýš obezřetný. 

Podle zjištění deníku Aha! herce ohrožuje trombóza žil. „Nezlobte se, já jsem teď ve složité situaci, zkuste zavolat jindy,“ reagoval na náš dotaz herec, jak se mu daří. „Pan Postránecký se nechal slyšet, že užívá léky na ředění krve kvůli trombóze žil,“ tvrdí zdroj blízký štábu, který natáčí Postráneckého pořad pro kutily.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že se léčí s trombózou, která může být velmi nebezpečná. „K té dochází, když část sraženiny utvořené v hlubokém žilním systému dostává přes srdce do plic a tak zamezuje procesu okysličování a je život ohrožující,“ říká odborník.

Krevní sraženiny, které blokují krevní oběh v hlubokých žilách nebo plicích, usmrtí v západním světě každých 37 sekund jednoho člověka. Toto onemocnění je záludné i v tom, že se ve velké většině případů neprojevuje příliš dramatickými příznaky.

Herec přišel k vážnému úrazu před několika lety při stěhování. „Likvidoval jsem transformátor, který vážil 70 kg. A abych nerozbil kachličky, tak jsem těch sedmdesát kilo pomalu nesl,“ přiznal nepříjemnou událost z minulosti, kdy se mu ve slezině vytvořila sraženina a způsobila její infarkt.

„Ten vmetek, co to ucpal, se po tom roce a půl nebo dvou letech začal rozkládat a ten výpotek začal likvidovat játra a oni nevěděli, co se mnou je,“ popsal tehdy.

Není jen infarkt srdce
Infarkt, česky též záhať, je místní odumření tkáně způsobené zástavou či poklesem přívodu okysličené krve. Nejčastěji vzniká uzavřením příslušné zásobovací tepny. Kromě srdečního infarktu existujé také infarkt plic, sleziny, ledviny, jater, tenkého střeva i mozku.

Co je trombóza?
Trombóza je proces tvorby krevní sraženiny uvnitř krevní cévy postihující žílu (žilní trombóza) nebo tepnu (arteriální trombóza). Žilní nebo arteriální tromboembolie vzniká, pokud se část nebo celá krevní sraženina oddělí a pohybuje se krevním řečištěm do okamžiku, než ucpe menší cévu.

To může vést k poškození životně důležitých orgánů, protože tkáň za místem uzávěru již není zásobována živinami a kyslíkem. Žilní a arteriální tromboembolie je příčinou celé řady závažných a život ohrožujících stavů.

Příznaky hluboké žilní trombózy:
*bolest
*otok
*zarudnutí postižené oblasti
*rozšíření povrchových žil
*kůže je teplá na dotek

Na video s Postráneckým se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
ivoadler
10. 8. 2017 • 16:50

Po sedmdesátce každý něco má. Člověk si musí dávat bacha a šetřit se.

lalia
10. 8. 2017 • 09:49

Zdravím p.Postráneckého.Jeho nemoc je nepříjemná i v jistém smyslu nebezpečná jako všechny nemoci,které nás po sedmdesátce postihují.P.Václave,hlavu vzhůru,veselá mysl,všechno může být dobré.Bojujte.Každý má něco v tomto věku a dá se to porazit.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.