Karel Štědrý (80): Tajil alzheimera! Proč to věděl Šíp? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Karel Štědrý (80): Tajil alzheimera! Proč to věděl Šíp?

Hudba Karla Štědrého drží nad vodou.
Hudba Karla Štědrého drží nad vodou. (archiv Blesku)

Místo, aby se těšil z vnoučat, bojuje se s nemocí, která bere lidem paměť. „Mám Alzheimera, léčím se,“ říká statečně zpěvák a podnikatel Karel Štědrý (80). 

„Nevzdávám to. Chci ještě zpívat, stále si opakuju texty,“ ujistil ještě Karel. Je to bojovník. Postavil se nemoci stejně neohroženě jako před šestnácti lety rakovině tlustého střeva.

Překvapené okolí
„Předloni Karel absolvoval spolu s dalšími kolegy jako je Pavlína Filipovská, Eva Pilarová, Yvetta Simonová či Josef Zíma Evergreen Tour. Vůbec mi nepřišlo, že by měl být nějak nemocný. Slyším to až od vás,“ řekl Aha! producent Jaroslav Topercer.

Eva Pilarová (77) jeho slova jen potvrdila: „Karel normálně moderoval, zpíval, vůbec mě nenapadlo, že je nemocný. Navíc mi v zákulisí připomínal veselé historky ze Semaforu,“ zavzpomínala zpěvačka.


Amfora to věděla
Letos v dubnu při velkolepém koncertu k Štědrého osmdesátinám ale udělal Karel Šíp (72) v Hybernii v blahopřání jistou narážku na kamarádův zdravotní stav. „Karlovi přeju hodně sil a energie, bude je potřebovat,“ zaznělo z úst Šípa. Divákům v hledišti to znělo trochu divně, ale nevěnovali tomu pozornost.

Zato kolegové z fotbalové Amfory hned věděli, kam tím Šíp míří. Jim se totiž Karel Štědrý se svým problémem už před časem svěřil. Hned poté, co diagnózu prozradil rodině. Ta při něm stojí a snaží se mu ze všech sil pomáhat. Podpora blízkých je právě při tého nemoci velice důležitá.

Jak se nemoc projevuje
Začíná pozvolna. Nejdříve se u nemocného zhoršuje krátkodobá paměť a není schopen se postarat o některé věci v domácnosti. Rychlost, kterou Alzheimer postupuje, se u každého postiženého liší. Nemocný má však čím dál větší problémy s vyjadřováním, rozhodováním, nedokončuje myšlenky, je zmatenější.

Na video s Karlem Štědrým se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.