ŠMEJDI mění taktiku: Velká telefonní loupež! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

ŠMEJDI mění taktiku: Velká telefonní loupež!

Klienti všech domácích mobilních operátorů se během pondělí a úterý potýkali s útokem podvodníků.
Klienti všech domácích mobilních operátorů se během pondělí a úterý potýkali s útokem podvodníků. (Ilustrační foto: Profimedia.cz)

Klienti všech domácích mobilních operátorů se v průběhu pondělí a úterý ocitli v hledáčku podvodníků. Ti se z nich pomocí prozvánění z neznámých čísel snažili vylákat nemalé finanční částky. Jak tento podvod funguje?

Podvod vypadá na první pohled jednoduše, podvodníci vás prozvoní a čekají, zda zavoláte zpět. Finta je v tom, že používají zahraniční telefonní čísla např. z Alžírska, Afghánistánu nebo Pobřeží slonoviny, aby byl jejich útok úspěšný, musíte na neobvyklé číslo zavolat zpátky.

„Jedná se o klasický tzv. wangiri scénář, který se naposledy odehrál minulý týden na Slovensku,“ uvedl Grund pro server novinky.cz. Čeští mobilní operátoři většinu těchto čísel už zablokovali, útok však stále ještě probíhá. Počet lidí, kteří zavolali zpátky a dostali se tak mezi podvedené, se pohybuje v rámci stovek zákazníků.

Pokud tedy najdete v nepřijatých hovorech telefonní číslo, ujistěte se, že začíná českou mezinárodní předvolbou, tedy číslem 420. Jinak se na seznam podvedených můžete velmi snadno dostat i vy…

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.