Smutné léto Zdeňka Trošky: Ztratil mámu! Z LDN se nevrátí... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Smutné léto Zdeňka Trošky: Ztratil mámu! Z LDN se nevrátí...

Z rodičů už má režisér Troška jen matku.
Z rodičů už má režisér Troška jen matku. (Foto Aha! – Robert Klejch, Martin Přibyl)

Ač nerad, Zdeněk Troška (64) se smířil s tím, že ztrácí nejmilovanější bytost na světě. Jeho maminka Růžena (87) už 15 měsíců leží v léčebně dlouhodobě nemocných ve Volyni. Domů se už nevrátí... „Je to moc smutné, ale maminka musí v LDN už zůstat. Na nohy se nám už nedokáže postavit,“ řekl deníku Aha! zdrcený režisér. 

Paní Troškovou převezli do nemocnice loni v únoru s celkovou dehydratací, neboli nedostatkem vody v těle. „Dávali mamince kapačky, všechno možné a ona se nakonec postavila na nohy, byť potřebovala chodítko,“ vzpomíná Troška.On i jeho bratr s rodinou byli přesvědčeni, že za pár týdnů budou mít maminku zase v rodném domě v Hošticích.

„Bohužel, najednou přestala chodit, na nohy se už nepostaví. Jen, když ji dostaneme do vozíčku, můžeme s ní ven. Potřebuje už čtyřiadvacetihodinovou odbornou péči,“ zoufá si režisér. „Víte, je to hrozné! Myslí jí to, rukama může dělat všechno, jen ty nohy neposlouchají...“ vysvětluje smutně.

A protože ví, že lepší už to nebude, snaží se být u své maminky co nejvíc. Když je v Hošticích, do Volyně za ní jezdí denně. A když pracuje, snaží se vše přizpůsobit tak, aby jí byl co nejvíc nablízku. „Proto jsem se rozhodl teď tu moji novou pohádku Čertoviny točit blízko Volyně. Když skončilo večer natáčení, každý den jsem jezdil za maminkou. Je to moje všechno,“ svěřuje se režisér.

„Mám o ni velký strach,“ dodává Troška, jenž v roce 2011 přišel o tatínka Václava (†80), kterého známe jako otce Konopníka z trilogie Slunce, seno...

Na video s Troškou se můžete podívat zde:



Přečtěte si
italiano
25. 7. 2017 • 14:52

Jenže kolik je tam těch opravdu poctivýcn, že? Všude tam, kde je nějaká ta možnost šidit se stahuje stejný typ lidí.

ivoadler
25. 7. 2017 • 11:45

Ještě jedna malá poznámka. Co dělá maminka v LDN? Ty jsou pro vyléčitelné. LDN je ovšem jako zdravotnické zařízení zadarmo. Domov důchodců se musí platit. O peníze jde až v první řadě.

ivoadler
25. 7. 2017 • 11:41

Neodsuzuju ho. Jeden člověk se nedokáže o bezmocného člověka postarat. Psychicky ti nevydrží. A pečovatelky neuplatí. Kdo nevěří, ať si to spočítá: 150 Kč za hodinu, nic moc, za 8 hodin je to 1200 Kč. A to je 8 hodin ještě málo. Tímto bych chtěl kopnout všechny kritiky do pr dele. Nejde to jinak. Zánovní domek v Hošticích je tím pádem na hov no.

hadaja
25. 7. 2017 • 11:19

Ten kdo nezažil mít starého rodiče nemůže soudit.Je to nejen fyzicky ale psychicky velmi náročné a není to o penězích,jedině snad výběrem ústavu,déckovi které by se mělo postarat o rodiče je kolem 70 let,tak odsuzovat může jen ten kdo si to nespočítá,obdiv pečovatelkám v DS.

ochcallis
25. 7. 2017 • 10:36

Maminka neví, že je teplý, musí si přednostně vydžovat milence.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.