Caden (10) trpí vzácným syndromem: Otesánek zbodne všechno, co najde! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Caden (10) trpí vzácným syndromem: Otesánek zbodne všechno, co najde!

 Desetiletý Caden Benjamin z Jihoafrické republiky trpí vzácnou poruchou, která způsobuje, že má pořád hlad.
Desetiletý Caden Benjamin z Jihoafrické republiky trpí vzácnou poruchou, která způsobuje, že má pořád hlad.  (Foto: Profimedia.cz)

Desetiletý Caden Benjamin z Jihoafrické republiky trpí vzácnou poruchou, která způsobuje, že má pořád hlad. Aby ho zahnal, zbaští malý otesánek všechno, na co přijde – včetně několika rolí toaletního papíru!

Takzvaný Praderův-Williho syndrom způsobil, že se chlapcova váha vyšplhala už bezmála na 90 kilo. Cvalík ale nedokáže jídlu odolat a dál do sebe souká vše, na co dosáhne. „Když už je zoufalý a nenajde nic k snědku, klidně jí i prach nebo špínu, kterou najde na podlaze,“ popisuje jeho matka Zola.

Zoufalí lékaři
„Už ve třech letech vážil Caden čtyřicet kilo a vůbec jsme nevěděli, co se s ním děje,“ vzpomíná. „Obešli jsme s ním několik lékařů, ale žádný z nich nám nevysvětlit, proč tak rychle přibývá na váze,“ stěžuje si matka. Nakonec odpovědi našla u doktora Steva Bika z nemocnice v Pretorii, který chlapcovi unikátní syndrom diagnostikoval.

Lednice na zámek
„Museli jsme pozamykat všechny skříňky v kuchyni a dát zámek i na lednici. Některé jídlo před ním schováváme po domě. Je to strašné, ale pokud by se syn dál cpal, tak by mohl zemřít,“ říká. „Každý den je to boj, musím ho ve dne v noci hlídat. Kvůli nadváze se mu navíc i špatně dýchá a trpí depresemi, protože si uvědomuje, že není jako ostatní chlapci v jeho věku,“ dodala Zola.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.