Šokovaná a podvedená Bohdalová: NOVÁ FAKTA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Šokovaná a podvedená Bohdalová: NOVÁ FAKTA!

Jiřina Bohdalová
Jiřina Bohdalová (Foto: Marek Pátek)

Obrovský skandál teď řeší policie! Bývalý privátní bankéř Komerční banky Radek Pokluda prodával svým VIP klientům padělané obrazy. A pak zmizel do zahraničí. Mezi poškozenými je i Jiřina Bohdalová (86).

„Prodal jí falešné obrazy. Před několika týdny bylo podáno trestní oznámení jak na dotyčného bankéře, tak na Komerční banku,“ řekl deníku Aha! hereččin právník Michal Morawski z Advokátní kanceláře Kříž a partneři.

Herečka si od Pokludy koupila např. obraz Emila Filly za 1,95 milionu korun, který má policie za padělaný. Totéž platí o díle Josefa Čapka, které Pokluda prodal režisérovi Ivanu Zachariášovi (46) nebo řediteli rádia Impuls Jiřímu Hrabákovi (56).


Vzal roha
„Jakoukoliv účast Komerční banky na soukromých aktivitách bývalého zaměstnance striktně vylučujeme,“ řekl mluvčí KB Pavel Zúbek. Nic to ale nemění na tom, že se policie případem zabývá. Teď ještě potřebuje Pokludu dopadnout!

Exbankéř se totiž ve chvíli, kdy se o jeho aktivity začala kriminálka zabývat, spakoval a zmizel v cizině. Policii nicméně stihl říci, že prý padělky rozhodně neprodával. Kde je teď, zatím není jasné. Detektivové ho naposledy vystopovali v Istanbulu, předtím byl údajně na Fidži.

KDO JE KDO

*Radek Pokluda, bankéř
V Komerční bance měl na starosti VIP klienty. Když jim na účtu přistála větší částka, ihned jim nabídl, ať investují do umění. K nabízeným obrazům doplňoval vlastní podvodnou legendu o jejich původu a významně navyšoval cenu obrazů.
*Petr Dědek, vlastník aukční síně Historie Praha
Pokludovi prodával obrazy právě on. Odmítá ale, že šlo o padělky.
*Marie Pospíšilová, exznalkyně
Dodávala obrazy Petru Dědkovi. Soud jí v roce 2002 odebral razítko znalce uměleckých děl.


*Jaroslav Fröhlich, překupník obrazů
Obrazy ve skutečnosti pocházely od něj. Státní zástupce ho nedávno obžaloval z podvodu, v minulosti byl dokonce odsouzen za ublížení na zdraví na čtyři roky. Podle Českého rozhlasu to bylo opět v souvislosti s obrazy, když zbil sběratele, kterému nechtěl vrátit zapůjčené obrazy.V posledních letech s manželkou Evou obchodovali s falzy děl třeba Josefa Čapka, Josefa Lady, Emila Filly, Václava Špály či Jana Zrzavého. Před léty měl jezdit s pouťovými atrakcemi po Rusku. 

*Alexander Hanel, malíř a restaurátor
Detektivové jsou přesvědčeni o tom, že díla pro Fröhlicha maloval od devadesátých let až do roku 2006 právě on. Jenže ze strachu utekl na Kanárské ostrovy.

Video, kde promluvila Jiřina Bohdalová o padělcích:



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.