Utrpení Zdeňka Svěráka (81): Zachránil ho komunista! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Utrpení Zdeňka Svěráka (81): Zachránil ho komunista!

Zdeněk Svěrák měl na gymnáziu problémy se studiem.
Zdeněk Svěrák měl na gymnáziu problémy se studiem. (Martin Přibyl, archiv)

Oblíbený český režisér zavzpomínal na dobu, kdy coby žák usedal do školní lavice. Sám o sobě říká, že býval průměrným žákem, a když se dostal do skutečných studijních problémů, zachránil ho jeden známý komunista.

Opravdové problémy se školou začal mít Zdeněk Svěrák, když ho přijali na osmileté gymnázium. Najednou dostával čtyřky a v některých předmětech skutečně plaval. „Trpěl jsem. Každou hodinu jsem prožíval strach z další koule,“ prozradil režisér v rozhovoru pro týdeník Sedmička s tím, že tehdy ho zachránil Zdeněk Nejedlý, což byl komunistický ministr školství.

„On totiž po únoru 1948 zrušil gymnázia, a já se tak dostal z primy zpátky ke svým starým dobrým spolužákům na měšťanku. Dědek Nejedlý napáchal velké škody, ale v mých soukromých dějinách sehrál kladnou roli,“ vysvětlil Svěrák.

 Osmdesátník Zdeněk Svěrák slavil se souborem muzikálu Ať žijí duchové!

Video se připravuje ...

 

 



Přečtěte si
-bello-
14. 7. 2017 • 00:42

Nojo, zase musí kecat o komunistech.Zrovna on, se svou zahozenou rudou knížkou ! Jak souvisí reforma školství Nejedlýho s tím, že byl Nejedlý komunista? Ví vůbec Havlista Svěrák, že od 1989 díky ze Západu zpovykovanému Havlovi a spol. bylo v českém školství uděláno tolik reforem , že skončilo jen jako prodavač titulů ? A do nich se nenaváží ? Střílel by do vlastních řad?!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.