Janek Ledecký: Jak se chodí štěstí naproti? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Janek Ledecký: Jak se chodí štěstí naproti?

Janek Ledecký slaví 54. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší!
Janek Ledecký slaví 54. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší! (Foto David Kundrát)

Nedávno se Janek Ledecký (54) vrátil z Koreje, kam letěl už na pátou premiéru svého muzikálu Hamlet. Prodat český muzikál do Asie, a ještě k tomu úspěšně, to se podaří jen málokomu. A je velmi pravděpodobné, že jej brzy bude následovat druhý kousek – Iago, podle Shakespearova Othella, jehož česká premiéra se chystá na září. Právě na ni do Prahy dorazí i producenti z Koreje. A možná i z Londýna. A aby se na ně připravil, právě vyrazil na měsíční dovolenou k moři.

Janku, jak se český muzikál dostane až do Soulu?
„Shodou šťastných okolností. Když korejští producenti pátrali v Evropě po muzikálech, které by mohli uvést, tak narazili na DVD s verzí mého Hamleta v angličtině. Líbilo se jim, a tak mě oslovili.

Když jsem jel do Koreje poprvé, vůbec jsem netušil, co můžu čekat. A byl jsem úplně v šoku, v tom nejlepším slova smyslu. Z toho, že úroveň profesionality a muzikálový zkušenosti jsou nesrovnatelný s těmi našimi domácími. Je to úplně jiná liga. Absolutně profesionální, broadwayská úroveň.“

Jak zní muzikál v korejštině?
„Před prvním uvedením jsem se na samý to ptal režiséra Roberta Johansona. A on mi řekl: To je zajímavý, mně to přijde hodně podobný češtině! Takže pro zkušený americký ucho zní zpívaná čeština a korejština podobně.“ (směje se)

A pro vaše ucho?
„Tak mně to nezní podobně! (směje se) Ale korejština má oproti dalším asijským jazykům výhodu velký zpěvnosti. A to, co má podobný češtině, jsou vokály. Samohlásky jsou stejný. Předtím se hrál Hamlet v japonštině, a ta je proti tomu výrazně nezpěvný jazyk, nemá dlouhý vokály. Když jsem poprvý přijel do Koreje, běželo tam rádio. A já si nejdřív myslel, že je to nějaký angloamerický pop.“

Jeho sen? Dobýt Broadway!
Asii si už s muzikálem získal, teď už mu zbývá pokořit New York. „Hamlet by Broadwayi slušel, patří tam,“ říká Janek. Příští rok by měla být obnovená premiéra v Japonsku a s každým dalším představením a divákem, který Hamlet, nasbírá, se stává víc a víc atraktivní pro licencování kamkoli, ať už do Londýna, nebo do New Yorku,“ říká zpěvák a autor Hamleta, který již po světě nasbíral 1,2 milionu diváků a jen v Koreji se hrál 580x.

„Je to nejúspěšnější hudební přepis tohoto díla na světě,“ doplnil Janek. Sen se mu možná splní – zahraniční producenti totiž dorazí na zářijovou premiéru muzikálu Iago v divadle Hybernia, kde se sám Janek zároveň představí v titulní roli.

Celý rozhovor s Jankem Ledeckým si přečtěte v tištěném Nedělníku Aha!

Na zajímavé video s Jankem Ledeckým se podívejte zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.