Útok v Londýně: Jeden z pachatelů si loni »zahrál« v dokumentu: ABZ, TERORISTA Z TELEVIZE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Útok v Londýně: Jeden z pachatelů si loni »zahrál« v dokumentu: ABZ, TERORISTA Z TELEVIZE!

Terorista Abz už nikomu neublíží, policie ho zastřeilla.
Terorista Abz už nikomu neublíží, policie ho zastřeilla. (FotoAha!: Štěpán Šimůnek, Profimedia.cz)

Tvář jednoho z pachatelů masakru v Londýně znaly miliony Britů. Terorista, který najížděl do lidí a pak je bodal nožem, se totiž loni objevil v dokumentu o radikálních islamistech v Anglii!

Ostrovní média vypátrala, že muž označovaný jen jako Abz (britská policie zná jména všech tří útočníků, zatím je však nezveřejnila) si »zahrál« ve snímku Džihádisté odvedle stanice Channel 4. V časosběrném dokumentu, jehož tvůrci dva roky mapovali džihádistickou scénu v Británii, se Abz (27) objevil po boku dvou radikálních kazatelů, které policie dobře znala.

V dresu Arsenalu
Terorista – šlo o muže, který na sobě v době útoku měl dres fotbalového Arsenalu – v dokumentu mj. pomáhal s rozvinutím vlajky Islámského státu (IS) v londýnském parku a poté se hádal se strážníky. Za to tehdy putoval na policejní služebnu, z níž ho však po hodině propustili. Nešlo zdaleka o jediný incident, kvůli kterému se dostal do křížku se zákonem.



Marně varovali
Policie od jeho známých opakovaně dostávala varování, že Abz, otec dvou dětí a někdejší zaměstnanec KFC a londýnského dopravního podniku, se v posledních dvou letech radikalizoval. Prý pod vlivem extremistických videí z YouTube. V parku v Barkingu na východě Londýna, kde žil, se měl pokoušet rekrutovat děti do řad IS, jindy byl zase vyhozen z mešity, protože vykřikoval, že britské volby jsou neislámské, a rozhořčeně vyzýval muslimy k jejich bojkotu. Policie ho sice několikrát zatkla, ovšem vždy jej pustila. A tak teď mohl s výkřikem „Tohle je za Alláha,“ vraždit civilisty v samém srdci Londýna.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.