Kristýna Janáčková na poutní: Krev a bolest na 270 km! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kristýna Janáčková na poutní: Krev a bolest na 270 km!

Kristina Janáčková
Kristina Janáčková (Foto: Facebook.com, scom, ara)

Herečka Kristýna Janáčková (35) si splnila sen a zdolala náročnou poutní cestu, na niž se křesťané vydávají už přes 1000 let. Šlapat 270 km s těžkou krosnou bylo pro hvězdu z bývalého seriálu Cesty domů o zdraví. Chodidla plná puchýřů, bolavé kyčle a namožené svaly byly na denním pořádku.

Tohle chtělo odvahu a odhodlání. Krásná švagrová Ani Gei
slerové (41) místo jehel nazula pohorky a odhodlaně se v portugalském Portu postavila poutní cestě ke katedrále ve španělském Santiagu de Compostela, kde jsou ostatky apoštola Jakuba Staršího. Přes den nachodila kolem 33 kilometrů, večer pak většinou uléhala na skromnou postel v ubytovnách pro poutníky. Na cimrách občas přespávalo pohromadě i dvacet lidí. Problém nastal, když byly plné! „Stalo se nám to dvakrát, pak je těžký si vyčerpaný najít ubytování. Poznala jsem tam, že když je člověku nejhůř, tak se vždycky zjeví anděl strážný a pomůže,“ svěřila deníku Aha! Kristýna.

Léky proti bolesti
„Už první den jsem se celkem zničila, takže celou cestu mě něco bolelo. V běžném životě jsem odpůrce medikamentů. Od půlky poutní cesty jsem si ale téměř denně dávala léky proti bolesti, abych to vůbec zvládla,“ prozradila herečka. Fyzická únava se podepsala i na její psychice. „Denně pro mě byla nějaká krize. Už jsem nemohla, každý den jsem brečela, sahala jsem si na své vlastní dno, ale vnitřně jsem věděla, že to musím dát. O to jsem teď na sebe pyšnější,“ dodala.



Budíček v sedm
Od náročného programu už ale nešlo couvnout, a ani to nechtěla. „Každý den jsme se vyčerpaně ubytovali. Pokud jsme nešli do chat pro poutníky, dali jsme si sprchu a najedli se. V sedm ráno budíček, sbalit krosnu a šlo se. Takhle to chodilo v kuse deset dní,“ vyprávěla maminka tříletého Luise Frederika. Přes útrapy vykonané pouti nelituje. Naopak je ráda, že se od kamarádky Luc-
ky nechala k cestě přemluvit. „Rozhodně jsem se vrátila šťastnější! Doteď mám mrazení po celém těle, když o tom mluvím...“ doplnila dojatě.

O jakou cestu jde
Svatojakubská cesta nebo Cesta svatého Jakuba (španělsky Camino de Santiago) je název historické sítě dvanácti poutních cest, které vedou k ostatkům svatého Jakuba Staršího v katedrále v Santiagu de Compostela ve španělské Galicii. Nejdelší měří 1000 km a vede buď z Paříže, nebo ze Sevilly. Nejkratší má »jen« 114 km. Ovšem chodí se i z Čech či Polska podle ukazatelů s charakteristickou mušlí. Pro glejt poutníka je třeba ujít minimálně 100 kilometrů.

Svatý Jakub Starší
● zemřel kolem Velikonoc r. 44 v Jeruzalémě (Palestina) mučednickou smrtí, byl sťat na příkaz krále Heroda Agrippy I., cestou na popraviště uzdravil muže, jenž nechodil
● byl synem rybáře Zebedea a Salome, jeho bratrem byl Jan, apoštol a evangelista
● patron Španělska, válečníků, dělníků, kameníků, drogistů, kloboučníků, vozkařů, kovářů řetězů, poutníků



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.