Tajemství dědy Lubina z Kouzelné školky Lubomíra Kostelky (90): Syn »opravuje« srdce novorozeňat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tajemství dědy Lubina z Kouzelné školky Lubomíra Kostelky (90): Syn »opravuje« srdce novorozeňat!

Lubomír Kostelka
Lubomír Kostelka (Alexandr Malachovský / Aha)

Nepotatil se! Syn Lubomíra Kostelky (90) alias dědy Lubina z Kouzelné školky nešel studovat herectví, ale medicínu. Přední evropský dětský kardiochirurg profesor Martin Kostelka (59) pracuje na vrozených srdečních vadách nejen u nás, ale také v Německu! Za sebou už má deset tisíc zachráněných životů.

„Jsem na něho pyšný. Nevím, po kom to má. Takovou pečlivost, s jakou operuje děti, jsem neměl,“ říká herec o synovi, který za ním kvůli natáčení pořadu Můžu dál? Aleše Cibulky (40) přijel až z německého Lipska, kde už řadu let pracuje. „Týdně operuji v průměru sedm srdíček. Dělám to třicet let. Jsem tedy na desetitisících zákroků. Čím dřív je to dítě operované, tím má lepší prognózy do budoucna. Já operuji děti od nula hodin. Dítě je odebrané ze sálu, kde maminka rodí, a jde na druhý sál, rovnou na operaci,“ popisuje profesor Kostelka, který je ve své práci velmi úspěšný.

„Toto se děje u kritických vad. Dětí do jednoho roku operujeme 66 procent s úspěšností 99 procent,“ prozradil hercův syn s tím, že mu chodí děkovné dopisy od rodičů takřka stále. „Píšou mi dennodenně, když uděláte deset tisíc dětí, sedm jsem odoperoval v Lipsku, to ostatní během kariéry tady, tak chodí dopisy. Jsem citlivý člověk, je to emotivní,“ prozradil na chalupě svého otce Kostelka, kterého v pořadu Můžu dál? uvidíte už v pondělí ve 21:20.

Martin Kostelka se na medicínu dostal s vynikajícími výsledky. „Absolvoval jsem velmi výborně gymnázium, to mi dalo odrazový můstek udělat velmi dobře zkoušky na medicínu, kde jsem to udělal nejlíp za deset let. Proto mě vzali, protože jsme jinak měli katastrofální politický profil,“ svěřil Kostelka mladší.



Přečtěte si
jity
3. 6. 2017 • 12:52

Má právo tatínek být na svého syna pyšný, moc mu to přeji.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.