11 let – 192 kg! Aby nezemřel, museli mu... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

11 let – 192 kg! Aby nezemřel, museli mu...

S takovou vahou je jasné, že mu jakýkoliv pohyb činí obrovské potíže.
S takovou vahou je jasné, že mu jakýkoliv pohyb činí obrovské potíže. (Foto: Profimedia.cz)

Jedenáctiletý Arya Permana z Indonésie je pořádný otesánek. Morbidně obézní chlapec se dokázal projíst až na neuvěřitelných 192 kilo a stal se tak držitelem dvou smutných rekordů: nejtěžší dítě světa a nejmladší člověk, kterému kdy provedli bandáž žaludku!

S takovou vahou je jasné, že mu jakýkoliv pohyb činí obrovské potíže. Arya už skoro nemohl chodit a do školy se nedostal, takže většinu času ležel doma a cpal se vším, na co dosáhl. Problém měl ale i s oblečením, proto to jeho otec Ade a matka Rokayah Soemantri často řešili tak, že ho zabalili do sarongu (pruh látky).

Jeho extrémní hmotnost ale představuje i obrovské zdravotní riziko. Arya má problémy s dýcháním a ještě donedávna musel spát s hlavou opřenou o zeď, aby se v noci nezadusil...

Ještě loni dokázal spořádat několik hlavních jídel denně. „Na posezení snědl dvě misky nudlí, dvě misky polévky s masovými knedlíčky a dvě misky kaše,“ vzpomíná máma Rokayah.

Není proto divu, že rodiče byli při pohledu na svého synka zoufalí a došli k závěru, že akutně potřebuje profesionální pomoc. Cvalda se tak stal držitelem dalšího rekordu – nejmladším člověkem, který kdy podstoupil podvázání žaludku. Díky tomuto zákroku, který trval asi pět hodin, prý už Arya shodil kolem třiceti kilo a opět se tak mohl vrátit za kamarády do školy. Rodiče doufají, že jeho váha bude klesat i nadále a z Aryi se stane zdravý a hubený kluk.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.