Jiří Kajínek: Nikdy nebudu mít důchod! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jiří Kajínek: Nikdy nebudu mít důchod!

Jiří Kajínek je už 10 dní na svobodě. Bydlí v Brně a jezdí po okolí.
Jiří Kajínek je už 10 dní na svobodě. Bydlí v Brně a jezdí po okolí. (Foto Aha! – Marek Pátek Pavel Machan, David Kundrát, Martin Hykl)

Nepůjde na úřad práce a nebude platit sociální pojištění. Jiří Kajínek (56), muž odsouzený za dvojnásobnou vraždu a pokus o třetí, kterého před deseti dny omilostnil prezident Miloš Zeman (72), počítá s tím, že nikdy nebude mít důchod.

Kdekdo by čekal, že se ohlásí na úřadu práce, aby dostal prachy. „Nemám tu povinnost. Na pracák bych šel jedině v případě, když bych něco potřeboval. A já mám hodně nabídek,“ řekl Aha! Kajínek.

Zatím si chce užívat svobody. „To bych musel být blázen, abych se hned hrnul někam k soustruhu. Vždyť jsem teď po 23 letech vylezl z kriminálu! Chci se trochu nadechnout a rozhlédnout,“ vysvětluje muž, který byl odsouzen za vraždu podnikatele Štefana Jandy (†27) a jeho bodyguarda Juliána Pokoše (†25), druhého ochránce Vojtěcha Pokoše (49) těžce zranil. Odseděl si 23 let, než ho Zeman omilostnil.

Na úřad práce se nehrne ani kvůli tomu, aby za něj stát platil zdravotní a sociální pojištění. „Od nikoho nic nechci. To je spíš pro vězně, kteří mají dluhy. Já peníze mám. Chystám se na zdravotní pojišťovnu, abych se domluvil, kolik a kam mám posílat peněz,“ prozradil. Naopak sociální pojištění platit nehodlá. „Vždyť jsem byl 23 let v base. Kromě posledního roku mi neumožnili pracovat, a proto za mě nikdo neplatil sociální pojištění. Proč já bych teď musel? Vždyť vězeňská služba ze mě udělala člověka, který důchod nikdy nedostane,“ tvrdí Kajínek.

Jak je to s pojištěním vězňů?
„Situace, kdy je osoba po delší dobu ve výkonu trestu a není zde pracovně zařazena, mohou mít za následek nižší výši důchodu nebo být příčinou toho, že nárok na důchod vůbec nevznikne,“ uvedla Česká správa sociálního zabezpečení. Kajínek v kriminále pracoval jen poslední rok, tudíž žádné pojištění neplatil, a proto na důchod nemá odpracovaná léta. Mohl si pojištění sice sám platit, minimální částka pro rok 2017 je 1977 Kč měsíčně, toho však nevyužil. Kromě starobní penze by tak neměl nárok ani na invalidní důchod.

Podívejte se na výši záloh na sociální pojištění pro OSVČ v roce 2020



Přečtěte si
jity
1. 6. 2017 • 20:43

Flákal se po kriminálech, tak za to důchod neni.

ellenic
1. 6. 2017 • 17:36

rentierskej My co jsme pracovali nepřetržitě, tak máme sice renty seniora, ale nic moc. On nepracoval, tak ať se nyní stará.

mnpv
1. 6. 2017 • 16:40

zapospco@... protože se právě teď hodí, aspoň se nemluví a nepíše o vrávorajícím prezidentovi, Babišovi a vůbec politické situaci v Česku

mnpv
1. 6. 2017 • 16:37

Celý život se flákal, nedělal a nechal se živit státem, event. někomu něco ukradl a on by chtěl důchod? On je drzý, to se mi snad zdá....

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.