Omilostněný Kajínek zahodil tílko. Psychologové: HROZÍ MU OSUD JONÁKA (†59)?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Omilostněný Kajínek zahodil tílko. Psychologové: HROZÍ MU OSUD JONÁKA (†59)?!

Dopadne stejně?!
Dopadne stejně?! (Foto ara)

Jiří Kajínek (56) si užívá svobody. Ta ale může být i likvidační. Návraty z vězení po dlouhodobém výkonu trestu bývají i začátkem konce. Zažil to například král diskoték Ivan Jonák (†59). Hrozí Kajínkovi podobný osud, nebo ne?

Kajínek a Jonák – nejpopulárnější vězni v Česku. Oba souzeni za vraždy. Oba nikdy vinu nepřiznali. Jonák, který se dostal z vězení v dubnu 2014, si svobody užíval sotva 22 měsíců. Zemřel opuštěný a v chudobě. Hrozí podobný osud Kajínkovi? Jedno je jisté, mezi nimi je propastný rozdíl. Sám to kdysi Jonák, který s Kajínkem seděl ve Valdicích, charakterizoval. „Kajínek mě nemá rád,“ řekl serveru tyden.cz . „Já nejsem Kajínek, já jsem Jonák! Kajínek je kašpar, který utekl, aby dosáhl obnovy procesu u téhož soudu,“ prohlásil bývalý disco král. Zároveň ocenil jeho fyzičku. „S veškerou úctou k jeho fyzickému výkonu, kdy dokázal překonat zdi věznice, to já bych nedokázal,“ dodal.

Za co seděli
Ivan Jonák: Objednal si vraždu.
Jiří Kajínek: Za dvojnásobnou nájemnou vraždu a pokus o třetí.

Kdo byly oběti
Ivan Jonák: Jeho vlastní žena Ludvika (†38).
Jiří Kajínek: Podnikatel Štefan Janda (†27) a jeho ochránce Julián Pokoš (†30), další bodyguard Vojtěch Pokoš (49) byl zraněn. Všichni tři byli podezřelí z vydírání a nekalého kšeftování.

Délka věznění
Ivan Jonák: Odsouzen na 18 let, trest odpykal celý.
Jiří Kajínek: Odsouzen na doživotí, odseděl 23 let.
Jejich postoj k případu
Ivan Jonák: Vinu odmítal.
Jiří Kajínek: Tvrdí, že je nevinen.
Jak bojovali o očištění
Ivan Jonák: Spoléhal na advokáta, později ho za neúspěch kritizoval.
Jiří Kajínek: Spolupracoval nejen s advokáty a médii, ale také, aby upozornil na svůj případ a dosáhl obnovení procesu, utekl z nejlépe střežené věznice Mírov.

Z čeho odešli
Ivan Jonák: Do výkonu trestu šel jako multimilionář a vlivný král diskoték. Kamarádil se s herci, politiky a gangstery.
Jiří Kajínek: Byl zloděj a při zadržení byl na útěku z výkonu trestu, který si odpykával za loupežné přepadení policistů.

Jací byli ve vězení
Ivan Jonák: Rád spal a chodil pozdě na nástupy. Pro svou nedisciplinovanost dostával často kázeňské tresty. Na své duševní ani fyzické kondici nepracoval.
Jiří Kajínek: Až na útěk se choval disciplinovaně, když mohl pracoval, sportoval, četl, vedl korespondenci s fanoušky, soustředil se na obnovení procesu a neztratil kontakt s realitou za zdmi vězení.

Kdo je vítal
Ivan Jonák: Přátelé a »lehké« ženy. Čekaly na něj jeho dvě dcery.
Jiří Kajínek: Zázemí mu poskytla přítelkyně, podporu mu nabídla i sestra. Jeho propuštění s nadšením přijala valná část veřejnosti.

Jak strávili první noc
Ivan Jonák: V podniku se striptérkami.
Jiří Kajínek: První hodiny a noc strávil procházkou po Praze s přítelkyní.
Čemu po propuštění holdovali
Ivan Jonák: Žranicím v restauracích, objednával si guláš rovnou z hrnce, pochutnával si na knedlo-vepřo i zmrzlinových pohárech.
Jiří Kajínek: Volnosti a možnosti, dělat si, co chce. Alkohol nepije. O jídle se vyjádřil jako o něčem, co má rád, ale není to teď pro něj to hlavní.

Zdraví
Ivan Jonák: Z vězení vyšel s podlomeným zdravím. Nejvážnější z jeho neduhů byla cukrovka. Na komplikace s ní také 24. února 2016 zemřel.
Jiří Kajínek: Po propuštění se svěřil, že má zdravotní problémy, ale neupřesnil jaké.

Finance
Ivan Jonák: Snažil se žít divoký život, jako před zatčením. Peníze na to ale neměl. Podporovali ho kamarádi. „...﷯bych jinak chcípal hlady... Já si samozřejmě vydělám peníze a budu mít hodně peněz, ale ne hned,“ tvrdil. Skončil na mizině a sám.
Jiří Kajínek: Díky filmu o něm a knize je finančně zajištěn. Dokázal hospodařit a dělat si úspory i v dobách, kdy kradl.

Postoj veřejnosti
Ivan Jonák: Lidé ho většinou vnímali jako kdysi obávaného mafiána a veksláka.
Jiří Kajínek: Část veřejnosti v něm vidí hrdinu a oběť policejní a justiční mafie.

Jejich cíle
Ivan Jonák: „Moje sláva se vrátí,“ řekl.
Jiří Kajínek: „Pracuji na druhé knize a budu nadále usilovat o obnovení procesu a očištění mého jména,“ prohlásil.

Psycholog Jiří Novák: Kajínek má větší šance
„Budoucnost pana Kajínka lze předpovídat stěží. Je ale rozhodně chytřejší. Už organizace jeho zdařilého útěku svědčí o jeho inteligenci. Ivan Jonák na rozdíl od něj upřednostňoval požitky a snažil se být hlavně »in«. Kajínek má určitě víc nadějí se aklimatizovat. Alespoň dává jasně najevo, že chce pracovat a tváří se jako napravený člověk. Plusem je to, že má osobní disciplínu, zatímco Jonák žil nezřízeným životem. Navíc na rozdíl od něj má Kajínek, jak se podle zpráv zdá, stálou přítelkyni a ne slečny na jednu noc. To všechno mu dává větší šance. Na druhou stranu ho ale může zradit adrenalin, který mu zřejmě koluje v žilách.“

Na video s Kajínkem se můžete podívat zde:



Přečtěte si
mrkevmrkev
27. 5. 2017 • 10:01

V článku píšou, že pokud mohl pracovat, tak pracoval. Odsouzení na doživotí mají velmi málo příležitostí k pracovní činnosti, ta se přiděluje přednostně těm lehčím případům. A kde vidíte jeho ,,vyžranost,,? Má takovou postavu, má korbu, namakané svaly, spodní část těla je velmi štíhlá, nemá žádné velké břicho. Když ho srovnáte s nějakými politiky /Herman, dříve Paroubek, Chovanec, Škromach, Zeman - ti zhubli, Jandák, Ransdorf, Jana Volfová atd. Ti mají ,nebo měli pořádný teřich. Je oplácaný v obličeji, ale nezapomeňte, že je zavřený, nemá takový pohyb jako venku, jaký má tvar lebky, rodinné dispozice. Čiší z Vás závist a zlost.

nika70
26. 5. 2017 • 23:59

Jak mohl mít zakryté logo, když šlo o živé vysílání?! To se na něho měli napřed vrhnout a zalepit mu ho? Věděli to snad dopředu? Vězeňskou službu špinil, protože měl důvod. Proč by měl mlčet, když teď konečně může mluvit?!

vlastakuhle
26. 5. 2017 • 15:53

Gustav Anděl a jeho názory jsou přesně podle jmenovce z filmu.Ten byl také věčně nespokojený,do všeho rýpal a vše muselo být podle něj!!!

nadezdalove@email.cz
26. 5. 2017 • 15:35

Ale Kajinkemu veřim neni vrah ale ROMOVY lživy parchanty .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.