Otevřená zpověď Preissové: Všechna moje traumata! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Otevřená zpověď Preissové: Všechna moje traumata!

Jana Preissová
Jana Preissová (Foto Aha! – Martin Sekanina, ČT, herminapress.cz, ara)

Manželka Viktora Preisse (70) je odjakživa plachá a skoupá na slovo. Na prstech jedné ruky by se dalo spočítat, kolik Jana Preissová (69) dala v životě rozhovorů. V nové inscenaci Národního divadla „Křehkosti, tvé jméno je žena“ ale herečka o sobě dává dokonalou zpověď a s nebývalou otevřeností hovoří o svých traumatech!

„Já se nebojím stárnutí. Jen mě mrzí, že se krátí život. Že tak rychle ubývá čas,“ říká upřímně. Stejně tak se svěřuje, že si všechno moc bere a to se odráží na její psychice. „Já mám opotřebované nervy. Všechno moc prožívám. Taky špatně spím,“ rozkrývá herečka svoje nitro. Když nezapomenutelné mamince z filmů Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny není zrovna hej, nejvíc jí prý pomáhá muzika, tanec a také krásné věci. Sílu nachází ve smíchu a především v přírodě, kterou považuje za Boha. „Je věčná, jediná spravedlivá. A ze všeho nejvíc jsem ráda, když se můžu smát. Naplno. Očistně,“ tvrdí Preissová.

Překousne si jazyk
Herečka také vůbec netají, že je introvert, přičemž ví, že je to naprosto v rozporu s hereckou profesí. „Než bych někomu cokoli řekla nebo se s něčím svěřila, radši si překousnu jazyk. Ale je to špatně. Jen si tím zašpiníte podvědomí a to vám hodně pošramotí psychiku,“ svěřuje a vysvětluje tak, proč téměř vůbec nedává rozhovory a nerada o sobě mluví.

Herečkou z donucení
Jana je také velká trémistka a prvních deset minut na jevišti je pro ni naprosto traumatizujících. „Často doma z legrace říkám, že bych chtěla roli, ve které bych mohla stát na jevišti zády k divákům a být tam jenom chvilku, aby mě nikdo nepoznal. To je takový můj osobní problém, který mám odjakživa. Nikdy jsem neměla zdravou hereckou ctižádost,“ netají Preissová, která by byla nejraději archeoložkou. Na DAMU se prý přihlásila na nátlak svého okolí. 

 

Trápení pod maskou
Přestože je Jana jednou z nejlepších hereček naší první scény a filmoví a televizní diváci ji zbožňují, vždycky dávala přednost osobnímu životu před kariérou. A jestliže si někdo myslí, že je od rána do večera usměvavá a tudíž má na růžích ustláno, hluboce se mýlí. „Můj syn jednou napsal do slohové práce: Moje maminka je herečka, která schovává pod maskou trápení. A pak se odlíčí, přijde domů a tam se všechno ukáže!“ vzpomíná maminka dvou kluků – Jana (38) a Martina (44). Se starším synem, který je rovněž herec, si prožila velké trápení, když se před třemi lety pokusil o sebevraždu a pak se léčil na psychiatrii. To se pak nelze divit, když Jana říká: „Ale ono i mateřství je především práce. Každý vztah, láska k dětem, láska k partnerovi, nic není bez práce. Láska je hodně o tom, že chci mít rád.“

VIDEO: Zpověď Viktora Preisse o herectví



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.