Jak si bude vydělávat Jiří Kajínek (56) na svobodě : Z tepláků do showbyznysu?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Jak si bude vydělávat Jiří Kajínek (56) na svobodě : Z tepláků do showbyznysu?!

Kajínek v roce 2006. Bude z něho hvězda showbyznysu?
Kajínek v roce 2006. Bude z něho hvězda showbyznysu? (Foto archiv J. Kajínka, Albatros Media﷯)

Mezi první starosti Jiřího Kajínka (56) na svobodě bude určitě patřit také to, jak si obstarat finance na základní životní potřeby, placení daní a zdravotního pojištění. Stručně řečeno: čeká ho nejen svoboda, ale také práce. Což může být oříšek. 

Až vyjde z kriminálu, může zpočátku žít z toho, co si zvládl vydělat za mřížemi. Jde o téměř dva miliony. A to přesto, že nepracoval. Větší část peněz je honorář za film »Kajínek« režiséra Petra Jákla, podle odhadu zhruba 1,5 milionu korun, zbytek peněz je za knihu »Můj život bez mříží«, kterou v roce 2014 vydalo nakladatelství Fragment. „Ačkoliv se může zdát nemorální takto »vydělávat« na své trestní minulosti, v rozporu s žádným zákonem to není,“ řekl Aha! právník Jan Černý.
I přes tučné úspory se Kajínek bude muset poohlédnout i po zaměstnání, které zpečetí jeho návrat do společnosti. Přece jen nic nemá, byt kam se vrátit, jeho zařízení, oblečení... Co ale může po letech strávených za mřížemi vlastně dělat? Nejznámější český vězeň býval podle bývalých kantorů nadprůměrně inteligentní učeň oboru opravář zemědělských strojů, který si chtěl dodělat maturitu a zvažoval studium práv. Jenže skončil v kriminále...

Po čtyřiceti letech od získání výučního listu ale stroje vypadají a fungují zcela jinak. Jaké má tedy možnosti? „Mluvili jsme o tom, že by ho bavila práce v showbyznysu a já věřím, že by si uplatnění našel. Mohl by i přednášet o životě ve výkonu trestu nebo motivovat vězně k tomu, jak by se mohli po propuštění zařadit do normálního života. Myslím, že milosti využije naplno i co se týká uplatnění na trhu práce – ty odsezené roky ho změnily,“ věří Jákl a potvrzuje: „Ve vězení nepracoval, ale každý den hodiny odpovídal na dopisy a e-maily, které mu chodily.“

Učeň Kajínek
„Byl pozorný, slušný, nevyrušoval,“ vzpomínal v dokumentu novináře Josefa Klímy Kajínkův bývalý mistr. „Naučil jsem se tam ale strašně moc. Svářet, řezat kyslíkem, používat svářečky normální i křemíkové a pracovat s autogenem. Inu, jak se mi to pak hodilo, když jsem otevíral trezory, které nešly otevřít jinak...“ vtipkoval o výhodách studia Kajínek ve své knize.

Z jeho osobního posudku
„Ve škole patří mezi chytré a nadané učně schopné logické úvahy. Nesoustavnou přípravou do školy se však spokojuje pouze s průměrným hodnocením a zůstává pod svými možnostmi. Je členem svazu československo-sovětského přátelství.“

Rozkrádačka přerušila studium
Po vyučení Jiří Kajínek dál pokračoval ve studiu, chtěl zkoušku z dospělosti. Dokonce se před maturitou přihlásil na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Ve stejné době byl ale obviněn z »rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví« a následoval rok vězení. Za mřížemi si poseděl 7 měsíců, na podmínku šel domů. Maturitní zkoušku pak složil v roce 1982 na škole v Satalicích.

Spravovat kombajny může pořád
Ačkoliv Kajínek se školou neměl problémy a přál si vystudovat práva, nakonec získal výuční list z oboru opravář zemědělských strojů. Od té doby uplynulo zhruba 40 let. „Řada věcí se v zemědělské technice změnila, dnes je třeba vyznat se i v GPS, klimatizaci a podobně,“ řekl Aha! Jan Nechutný, ředitel učiliště, kde se obor opravář zemědělských strojů vyučuje. „Ale základ, ruční a strojní obrábění, kovářství, svařování a tak dále, zůstal stejný.“

Pracovat nemusí, vést řádný život ano
Odsouzení, ať už propuštění podmíněně či nikoliv, nemají přímo povinnost hlásit se na úřadu práce nebo se nechat zaměstnat. Povinnost vzniká pouze u propuštěných podmíněně s dohledem Probační a mediační služby. „Z praxe ale víme, že je dobré získat práci co nejrychleji, riziko vrátit se zpět k trestné činnosti je velmi vysoké bezprostředně po propuštění z výkonu trestu,“ řekla Aha! Anita Beganyová z Centra Rubikon, které přes 20 let vytváří programy směřující ke snížení recidivy u osob opuštějících věznice. „Zaměstnavatelé se často obávají takového člověka přijmout a ten se pak dostává do začarovaného kruhu. Protože nemá práci, nemá ani příjem a potřebuje peníze. Výsledkem pak může být další trestná činnost,“ potvrzuje Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR.

Na video s Kajínek se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si
kurna1
17. 5. 2017 • 11:17

Ať jde dělat pordce bachařům !! Má nesmírné zkušenosti a hlavně praxi

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.