Kajínek po milosti: Kdo ho bude hlídat na svobodě?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Kajínek po milosti: Kdo ho bude hlídat na svobodě?!

Kajínek už si odseděl 23 let.
Kajínek už si odseděl 23 let. ( Foto ara)

Za dvojnásobnou vraždu odsouzený Jiří Kajínek (56) dostane milost, má to však jedno velké ALE! Co smí nebo smí provést? Kdo ho bude hlídat?

Po propuštění bude nad Kajínkem vykonávat dozor Plzeňský krajský soud, který ho před devatenácti lety poslal na doživotí. Ten může rozhodnout o tzv. Probační a mediační službě. Ta ho bude pravidelně informovat, jaký život Kajínek vede. Soud pak jednou ročně informuje ministerstvo spravedlnosti.
Hlavním »katem« Kajínka se může stát ten, kdo mu udělil milost. Tedy prezident Miloš Zeman (72). „Při porušení podmínky informujeme Kancelář prezidenta republiky k dalšímu opatření ze strany pana prezidenta,“ řekla mluvčí resortu Tereza Schejbalová. P﷯rávě prezident pak vyřkne verdikt, jestli je případný prohřešek natolik závažný, že si Kajínek opět oblékne vězeňské tepláky.

Černý: Bouračka ho zpátky nepošle
Podle právníka Jana Černého by měl Kajínka dostat do vězení jakýkoliv úmyslný trestný čin. Na jak dlouho? „V takovém případě by dostal původní trest. Tedy opět doživotí,“ řekl právník. Podle něj se může dopustit trestného činu. „Například nějaká autonehoda by ho do vězení poslat neměla. Toho se to netýká,“ míní Černý. Naopak vězeňské dveře by za ním mohly zaklapnout i kvůli přestupku. „Muselo by to být ale opakované. Dokáži si představit třeba nějaké rvačky či opakované výtržnosti,“ řekl právník.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.