Ťukněte si s celebritou! Zpěvák Josef Zíma slaví 85 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ťukněte si s celebritou! Zpěvák Josef Zíma slaví 85

Josef Zíma
Josef Zíma (Foto: Pavel Machan)

85. narozeniny dnes slaví zpěvák Josef Zíma. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

 

Zpěvák Josef Zíma se stal nekorunovaným králem české dechovky. A nejen to, muž mnoha tváří se proslavil i jako princ Radovan v Princezně se zlatou hvězdou. Po maturitě Josef Zíma začal nejen studovat herectví, ale též zpěv. Roku 1950 začal sólově zpívat s Orchestrem Jaroslava Ježka. Své první herecké angažmá získal po absolutoriu v Benešově u Prahy, kde strávil dva roky. V letech 1955 až 1957 si odbyl vojnu v Armádním uměleckém souboru. Poté nastoupil do Divadla satiry (pozdější Divadlo ABC).

Roku 1958 Josef Zíma nazpíval desku Blues pro Tebe. Právě na ní vyšla Jiřímu Suchému jeho první autorská píseň. Následující rok Josef Zíma zavinil dopravní nehodu, při níž byla těžce zraněna zpěvačka a šansoniérka Judita Čeřovská, Alena Pánková, on sám a hlavně režisér Jiří Jungwirth, který později v nemocnici zemřel.

Celých třicet let (1962 až 1992) Josef Zíma působil v angažmá v pražském Komorním divadle. Zde se uplatňoval jako herec i zpěvák. Diváci jej mohli vidět také v Divadle Na Fidlovačce, v Hudebním divadle v Karlíně či v Komorním divadle v Plzni.

V počátcích televizního vysílání začal Josef Zíma na obrazovkách vystupovat se svými písničkami; mezi nejznámější patří Gina, Milenci v Texaskách, Zelené pláně či Bílá vrána. Proslavil se ústřední písní z pohádky režiséra Martina Friče Princezna se zlatou hvězdou a hitem Jiřího Suchého Pro Tebe. Spolupracoval s řadou kolegů, s nimiž nazpíval dlouhý seznam známých písní. Jmenujme Pavlínu Filipovskou či Petru Janů.

Úspěchy slavil i jako televizní a rozhlasový moderátor. Koncem 70. let 20. století využil nabídky vydavatelství Supraphon a začal se profilovat jako zpěvák české dechovky. Za svůj život natočil na dvě stovky písní, získal tři zlaté a jednu platinovou desku a stal se nekorunovaným králem české dechovky. V Českém rozhlase léta uváděl pořad o dechovkách U muziky.

Kromě moderování se Josef Zíma prosadil jako herec a schopný dabér. Na televizní obrazovce se začal v menších rolích objevovat od roku 1957. Zahrál si v komedii Bořivoje Zemana Slečna od vody (1959), v níž ústřední postavu ztvárnila jeho manželka Eva Klepáčová. Téhož roku se představil ve své životní roli, tedy princ Radovan v již zmíněné Princezně se zlatou hvězdou. V dabingu exceloval jako Ivánek z oblíbené ruské pohádce Mrazík.

Se svými spolužáky Vladimírem Brabcem a Petrem Haničincem si Josef Zíma zahrál v normalizačním seriálu Třicet případů majora Zemana. Objevil se i v dalších seriálech: Náves či Pražský písničkář. On sám si zahrál v hudebním snímku Zpívá Josef Zíma (1982). Společně s kolegy zpěváky, jako Iveta Bartošová, Stanislav HložekMarie RottrováPavel BobekPavel VítekLinda Finková či Jitka Molavcová, dostal roli psanou přímo na míru v pohádkové pop-opeře Plaváček (1986). Roku 2012 byla natočena Síň slávy televizní zábavy - Josef Zíma.

V roce 2008 Josef Zíma dostal Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu. Stal se také držitelem Ceny Thálie 2014 za celoživotní mistrovství v kategorii Opereta a muzikál.

Na video s Josefem Zímou se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...




Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.