Pohřeb legendárního Augustina Bubníka (†88): Dojemná slova drsných chlapů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pohřeb legendárního Augustina Bubníka (†88): Dojemná slova drsných chlapů!

Hokej se loučil s legendou Augustinem Bubníkem, kterému komunisté zničili kariéru i život.
Hokej se loučil s legendou Augustinem Bubníkem, kterému komunisté zničili kariéru i život. (Foto Aha! - Martin Sekanina)

Smuteční síní strašnického krematoria zněl podmanivý hlas Marty Kubišové: „Ať mír zůstává s touto krajinou...“ Ten mír měl v duši legendární hokejista Augustin Bubník (†88).

Dominik HašekSbohem hrdino!

Svět mantinelů, hokejek a puků se včera rozloučil s mistrem světa z roku 1949, který se mohl stát ještě větším plejerem, než byl, jenže vláda bolševické luzy mu to nedovolila. Zvůlí, vykonstruovaným soudem a pětiletým kriminálem za vylhanou špionáž. „Pana Bubníka jsem neznal jako hokejistu, ale jako skvělého člověka. Bohužel doplatil na padesátá léta, na tehdejší procesy. Režim mu zničil kariéru i kus života. Místo, aby jako nejlepší střelec ligy hrál hokej, byl v lágru na uranu,“ pronesl smuteční host, vítěz z Nagana Dominik Hašek (52). Přišel se poklonit Bubníkově památce a s úctou připojil: „Vážím si ho, pro mne je hrdina, a proto jsem tady. Já jsem měl to štěstí, že jsem žil ve v jiné době a mohl svobodně hrát.“

Rodina a na dvě stovky přítomných hleděli v tichém smutku na katafalk. V záplavě věnců by i finský, protože Bubník trénoval tamní reprezentaci. „Naučil Finy hrát hokej, bojoval a byl úspěšný,“ vysekl Dominik Hašek poslední poklonu Augistinovi Bubníkovi, který zemřel po dlouhé nemoci. Čest jeho památce!

To byl Augustin Bubník
Dne 13. března 1950 byl pětinásobný mistr republiky a světový šampion z roku 1949 ve Stockholmu po zrušeném odjezdu na MS v Londýně (hráči nedostali víza) zatčen. V říjnu 1950 byl společně s deseti dalšími hokejisty v komunisty vykonstruovaném procesu odsouzen k odnětí svobody na 14 let za špionáž, velezradu a rozvracení lidově demokratického zřízení Byl vězněn v uranovém lágru v Jáchymově. V roce 1955 dostal milost, ale do reprezentace ani do I. ligy se vrátit nesměl. V letech 1966 až 1969 trénoval finskou reprezentaci. Byl prvním Čechem, který trénoval cizí národní tým a na MS ve Vídni porazil tehdejší Československo. V letech 1998 a 2002 byl poslance za ODS a v roce 2011 zkolaboval při zápase na tribuně, kvůli srdeční arytmii. Zemřel letos 18. dubna.

Herečka Svobodová:
Jsem ti vděčná, tcháne
Sympatická a úctyhodná žena. Herečka z nekonečného seriálu Ulice Ilona Svobodová (56) se přišla rozloučit s Augustinem Bubníkem.
„Byl to můj první a jediný tchán a vždy jsem si ho vážila,“ povídala Ilona alias Jitka Farská s květinou v ruce. „Jsem mu vděčná i za to, že do poslední chvíle vyprávěl při besedách mladým lidem o hrůzách minulosti,“ vysvětlila. S Bubníkovým synem Gustavem, který dabuje Toma Cruise a Charlieho Sheena, se rozvedla.

Věhlasný kouč Valášek:
Nikdy se s tím nesmířil
Bodrý Moravák Horst Valášek (76) si našel cestu do Prahy. Přijel vzdát poslední hold Augustinovi Bubníkovi.
„S tím odsouzením se nikdy nesmířil nikdo z nich. Ani Bubník, Roziňák, Kobranov. Vzali jim nejlepší léta života, mohli mít fůru úspěchů a zavřeli je za nic. Nikdy to z nich nevyprchalo,“ řekl slavný kouč mistrovské vsetínské dynastie. „Gusta byl dobrý člověk. Jeden z party. Trénoval mě a já za ním občas i běhal. Byli jsme dobří přátelé,“ vzpomínal včera Valášek.

Na video z pohřbu se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.