Proč pěstovat libeček? Je to lék!
Pěstování libečku v Evropě má dlouhou tradici. Často byl pěstován v klášterních zahradách, kde ho používali k výrobě likérů, jako koření, ale také jako lék. Jeho účinky například na bříško jsou totiž téměř zázračné.
Libeček je skvělým kořením
Rostlinu můžeme sklidit vlastně úplně celou, od plodů až ke kořenům. Jeho chuť a vůně je často přirovnávána k chuti maggi. Listy můžeme použít čerstvé i sušené do polévek, pomazánek, omáček, ale i do salátů. Jeho aroma je velmi výrazné, proto ho přidávejte poměrně málo.
Oddenky libečku a jeho oloupaný čerstvý kořen se dají upravovat jako zelenina. Nejlepší jsou pokrájené v polévce.
Semena libečku mají o něco sladší chuť než listy. Používají se k dochucení pokrmů a k výrobě likérů, kterým dodávají nasládle kořenitou chuť. Dají se použít i k dochucení masa. Všechny části této zázračné rostliny se dají usušit. Listy a oddenky navíc můžete zamrazit.
Libeček je lék
Používání libečku je velmi prospěšné pro zdraví. Zlepšuje trávení a stimuluje produkci trávicích šťáv. Pomáhá i ledem trpícím nechutenstvím, nedostatečnosti žaludku a žlučníku. Také je to s květ pomocník v boji proti plynatosti, za tímto účelem si ho přidávejte do jídla a můžete si připravit slabší čaj z listů a semen, popřípadě kořene. Podle vědců je libeček velmi efektivní v noji proti bakteriím jako jsou E. coli, Salmonela a H. pylori.
Libeček pomáhá i jedincům trpícím kloubními potížemi, jako jsou revma, artróza nebo dna.V tomto případě má nejvýraznější účinek kořen. Jeho krátkým povařením si připravíte čaj, který pijete několikrát denně. Někdy se doporučují i koupele s přídavkem odvaru.
Očista pro tělo
Čaj z libečku má výrazné močopudné, a tím i čistící účinky. Tělo dokáže zbavit toxinů. Detoxikační účinky se mohou projevit zvýšeným pocením po jeho konzumaci. Těhotné ženy by se mu ale měly vyhnout.
Klidní alergie
Libeček je svým zklidňujícím efektem vhodný i při boji proti symptomům alergií. Obsahuje totiž Quercetin, který tlumí uvolnění histaminu a zmenšuje podráždění způsobená přecitlivělostí vůči některým alergenům.