Menstruace není žádná legrace, prozradí vám spousty věcí o vašem zdraví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Menstruace není žádná legrace, prozradí vám spousty věcí o vašem zdraví!

Podle barvy menstruace poznáte skryté nemoci.
Podle barvy menstruace poznáte skryté nemoci. (shutterstock.com)

Spostu žen si nedělá starosti s občasnými změnami během jejich menstruace. To je ale chyba! I menší nepravidelnosti či intenzita krvácení mohou odhladit zdravotní potíže!

Stres

Pokud máte stres či pokud žijete ve stresovém prostředí, můžete mít nepravidelný cyklus. V tu chvíli, pokud na nás stres bude působit i takto, riskujete střevní komplikace, infarkt či vředy, ale i problémy s početím. 

Hormonální nerovnováha

Nejen problémy s početím, ale i bolesti hlavy, obezita, změny nálad či únava mohou značit hormonální nerovnováhu. Ta se vyznačuje obvykle i tím, že menstruace se dostavuje obvykle do 21 dní, nebo naopak po více než 35 dnech.

Štítná žláza

Nepravidelná menstruace může mít kromě přílišného stresu původ i ve špatné činnosti štítné žlázy. Podobný problém pak může přerůst v deprese, únavu, vysoký cholesterol a nárůst hmotnosti. V takovém případě je dobré okamžitě se obrátit na odborníka, uvedli na TN.cz

Slabé kosti

Pokud je vaše menstruace nepravidelná a hormony nejsou v rovnováze, v ohrožení jsou nejen ženské orgány, ale i kosti. Pro jejich zdraví je stěžejní správná rovnováha mezi estrogenem, progesteronem a testosteronem.

Problémy s početím

Ani neobvykle silná menstruace rozhodně není v pořádku. Nejenže je to častý znak děložních myomů, endometriózy či polycystických vaječníků, silné krvácení dokonce někdy značí i jisté formy rakoviny. Pro ženy jsou kvůli možným problémům stěžejní roční návštěvy u gynekologa, kterém mohou problémy včas odhalit.

Problémy s váhou

Ať už bojujete s nadváhou, nebo naopak nemůžete za žádnou cenu kila navíc nabrat, může to značit hormonální problém. Boj s váhou, nadměrné cvičení a striktní diety také vedou k nepravidelnosti v cyklu. V krajním případě můžete o menstruaci úplně přijít- například dívky trpící anorexií menstruaci ztratí, uvedli na TN.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.