Ťukněte si s celebritou! Operní pěvkyně Eva Urbanová slaví 56 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Ťukněte si s celebritou! Operní pěvkyně Eva Urbanová slaví 56

Eva Urbanová
Eva Urbanová (Narodni divadlo moravskoslezske)

56. narozeniny dnes slaví operní pěvkyně Eva Urbanová. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko.

Na české scéně Eva Urbanová kopíruje trendy světových operních celebrit. Nevyhýbá se rockovému, popovému a muzikálovému repertoáru. Nejširší veřejnosti je známý její duet a koncertní šňůra s Karlem Gottem. I její typické krátké účesy spíše evokují rockovou hudbu než operu.

Veřejnosti je však známá nejen díky zpěvu, neobvyklému sestřihu, jehož barvu často mění, ale i proto, že dokázala zhubnout celkem 80 kg. O diety se ráda dělí s veřejností, je za to výrobci hubnoucích prostředků placena.

Urbanová je nositelkou ceny Thálie. Vyšly o ní knihy Eva Urbanová: Jak to všechno byloSoprano a Jak se dělá primadona.

Kariéru Eva Urbanová nastartovala, po období práce v roli farmaceutické techničky a práci ve výpočetním středisku, v divadle J.K.Tyla v Plzni. Po třech letech nastoupila v Národním divadle a odtud se rozjela dobýt světová pódia. Její nejvýznamnější role dosud byly Leonora (Síla osudu), Alžběta, Eboli (obojí Don Carlos), Kostelnička (Její pastorkyňa), Rusalka a Cizí kněžna (Rusalka), Turandot, Tosca, Libuše, Mařenka (Prodaná nevěsta), Minnie (Děvče ze Západu), Milada (Dalibor), Gioconda (La Gioconda), Elisabeth (Tannhäuser), Julie (Jakobín), Sestra Angelica, Ortrud (Lohengrin), Mílina matka (Osud), Santuzza (Sedlák kavalír), Šárka (autor Zdeněk Fibich), Šárka (autor Leoš Janáček), Kněžna (Čert a Káča), Adriana Lecouvreur, Amneris (Aida), Emilia Marty (Věc Makropulos). Velmi oceňovaný je její výkon ve Straussově Salome. Její srdeční záležitostí je ale dle vlastních slov Richard Wagner.

Na video s Karlem Gottem se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.