Houbaři se tetelí blahem: Rostou smrže! Kilo až za 4000 Kč! Kde je hledat?
Právě nyní vykukují hlavičky smržů, které patří mezi nejlahodnější houby. A můžete na nich i zbohatnout. Za kilo smržů se totiž ve výkupu platí až čtyři tisíce korun.
Smrže jsou po lanýžích druhá nejdražší houba. „Cena za kilogram se pohybuje od dvou do čtyř tisíc korun,“ upozorňuje amatérský mykolog Dalibor Marounek.
V lese ale smrže většinou nenajdete. Mají rády místa upravená člověkem. Třeba staré třešňovky či opuštěné sady. Rostou také v mulčovací kůře či na zavážkách. V kuchyni mají všestranné použití, oblíbené jsou zejména plněné.
Jiří Vrajík: Na Velikonoce bude smaženice
Dva dny po sobě vyrazil Jiří Vrajík do lesa v okolí Klášterce nad Ohří. Výsledek? Tři plné koše a jedna přepravka. I teď můžete z lesa přinést pořádný úlovek. „Pokud máte zálusk na jarní houby, je ideální čas pro houbaření,“ potvrdil mykolog Jiří Baier. Nízké teploty vyhovují řadě zdravých a navíc chutných hub. „Tohle jsem nasbíral opravdu za dva dny,“ napsal Aha! houbař pan Vrajík a přidal výčet nasbíraných druhů: „Přinesl jsem ucháče obrovské či smrže kuželovoté a pražské.“
Nadívané smrže
Smrže obecné si můžete připravit jen tak na másle nebo jako plněnou lahůdku. Houby očistěte, dřeň odkrojte, abyste se dostali do dutiny. Naplňte je směsí ze dvou druhů sýra a cibule. Přidejte sůl a pepř dle chuti. Naplňte smrže, obalte v trojobalu a osmažte jako řízek. Jako příloha se doporučují brambory s pažitkou.
Víte, že i houbaři mají svůj »svatý grál«? Je jím masečník kulovitý. Tato houba nebyla v Česku nalezena od roku 1966.