Vévodkyně Kate: Dlouhý rodokmen a rodinné bohatství! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vévodkyně Kate: Dlouhý rodokmen a rodinné bohatství!

Vévodkyně Kate a její rodina (2015) - Otec Michael, sestra Pippa, bratr James, matka Carole, princ Charles, vévodkyně Camilla, princ Filip, manžel William, princ George, princezna Charlotte a královna Alžběta II.
Vévodkyně Kate a její rodina (2015) - Otec Michael, sestra Pippa, bratr James, matka Carole, princ Charles, vévodkyně Camilla, princ Filip, manžel William, princ George, princezna Charlotte a královna Alžběta II. (Foto: Profimedia.cz)

Často se to prezentuje jako pohádkový příběh: do krásky z obyčejné rodiny se princ zamiluje, když se seznámí náhodou ve škole. Jenže Kate Middleton (35) pochází z docela neobyčejné a velmi bohaté dynastie.

Middletonovi jsou skutečně neurození a živili se normální prací a podnikáním. Michael Middleton (68) poznal svou budoucí ženu Carole v British Airways, kde oba dělali stevardy. Když pak byla Carole těhotná s Kate, rozjela malé podnikání: balíčky pro dětské oslavy.

Z toho časem vyrostla slušně prosperující firma Party Pieces s pár desítkami zaměstnanců a v přepočtu zhruba devíti miliony korun ročního zisku. Je však mýtus, že se Middletonovi sami vypracovali k bohatství. Že budou Kate a její sourozenci Pippa (33) a James (29) studovat na nejprestižnějších univerzitách, bylo takřka jisté již dávno před jejich početím. Zaručil to dávný majetek jejich klanu.

Ovce a elektřina
Kořeny bohatství sahají do počátků průmyslové revoluce. Rodina Luptonových ze severoanglického Leedsu obchodovala s vlnou a nebála se vsadit na nové technologie jako elektřina: textilní průmysl byl tehdy tahounem anglické ekonomiky. Prapraděd Kate, Francis Martineau Lupton IV. (1848–1921), vytvořil rodinnou nadaci na správu rodinného majetku.

V závěti odkázal 70538 liber, což dnes odpovídá přinejmenším 90 milionům Kč. „Rozsáhlé nemovitosti Luptonových vydělávaly na nájmech veliké sumy,“ konstatoval pro Daily Telegraph obeznámený zdroj z Leedsu. Dnes se však dynastické jmění skládá hlavně z akcií a podílů, jež dál vydělávají na finančních trzích. „Samozřejmě se to dělí mezi mnoho potomků, ale i tak jde o nemalé částky.“ S obchody patrně nadaci pomáhá i DLA Piper, třetí největší právnická firma světa.

Tu založil Francisův bratr Charles, pozdější starosta Leedsu.Prvotřídní vzdělání pro všechny potomky je jednou z priorit Luptonova odkazu. A tak i Kate mohla studovat na St. Andrews, kde potkala budoucího manžela (a krále). Je ale pravděpodobné, že to nebyla tak úplně náhoda a že si byli s Williamem (34) představeni. Kontakty klanu Luptonů-Middletonů s královskou rodinou jsou totiž celkem blízké, včetně několika sňatků.

VIDEO: Jak šel čas s Kate Middleton!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.